В ЄС не домовилися щодо прагнень країн "Східного партнерства" і стурбовані безвізом - ЗМІ

Вівторок, 21 квітня 2020, 17:01

Країни-члени Євросоюзу поки не дійшли згоди щодо прагнення країн "Східного партнерства" до набуття членства і стурбовані наслідками вже здійсненої візової лібералізації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в документі, опублікованому Радіо Свобода.

Документ обговорюється дипломатами з 27 країн ЄС. Він є відповіддю на комюніке Європейської комісії про "Східне партнерство", яке було представлено минулого місяця, і, як очікується, буде схвалено найближчими днями.

Обговорюваний документ як і раніше містить кілька висновків у квадратних дужках, що означає, що одностайності щодо зазначених пунктів ще не досягнуто.

Глава МЗС розказав, що буде з безвізом після коронавірусу

Чиновники повідомили на умовах анонімності, що Франція, підтримувана деякими південними державами-членами ЄС, наполягає на тому, щоб взяти в дужки фразу, в якій йдеться, що "Рада визнає європейські прагнення та європейський вибір відповідних східних партнерів, як зазначено в угоді про асоціацію".

Проте, офіційні особи заявили, що вони очікують, що Франція в підсумку відступить, оскільки ця фраза вже кілька років є стандартом ЄС для визнання того, що країни "Східного партнерства", такі як Грузія, Молдова і Україна, можуть приєднатися до блоку в майбутньому.

У параграфі, що описує необхідність розширення можливостей східних партнерів для протидії гібридним загрозам і зловмисній кіберактивності, деякі країни також намагаються додати слова "нагадуючи про неконфронтаційний підхід "Східного партнерства".

Однак члени Ради, схоже, повністю згодні, коли мова заходить про можливість призупинити візову лібералізацію.

Шенген і безвіз в умовах пандемії: як коронавірус змінює правила перетину кордонів

Хоча призупинення не вважається неминучим, в документі йдеться, що країни-члени "відзначають, що велика кількість необґрунтованих заяв про надання притулку громадянами деяких країн-партнерів в країнах-членах ЄС викликає занепокоєння".

І Німеччина, і Швеція в минулому скаржилися на те, що грузинські злочинні угруповання використовували лібералізацію віз для скоєння крадіжок в цих країнах.

Нагадаємо, Європарламент обговорює свій проєкт звіту про майбутнє "Східного партнерства". Необов'язковий для виконання проєкт встановлює більш амбітні цілі, ніж текст Ради.

Він передбачає спільний економічний простір між ЄС і "Східним партнерством", а також поступову інтеграцію шести країн в енергетичний союз ЄС, транспортне співтовариство і єдиний цифровий ринок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.