Кабмін готовий до перемовин з країнами, які захочуть запросити заробітчан

Середа, 29 квітня 2020, 19:15

Український уряд готовий до перемовин з країнами, які захочуть запросити заробітчан.

Про це у коментарі "Європейській правді" повідомила речниця прем’єр-міністра Дениса Шмигаля Ольга Куришко.

"Уряд готовий до перемовин з європейськими країнами, які висловлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи. Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив під час зустрічі з послом Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасом та тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін", - розповіла вона.

Назад до СРСР: чому заборона рейсів для заробітчан стосується всіх

Координувати цю роботу має урядовий Офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Важливою передумовою для цього є легальне працевлаштування українських працівників на термін не менший, ніж 3 місяці, "з дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці".

"Станом на зараз, Уряд не отримував офіційних звернень від інших країн, окрім Фінляндії", - зазначила Ольга Куришко. 

Вона додала, що Кабінет міністрів не забороняв українцям виїжджати за кордон з метою роботи, а обмеження авіасполучення пов’язане з карантинними заходами.

Водночас, як раніше повідомляла "Європейська правда", Фінляндія може відмовитися від українських працівників – через суперечливі заяви з Києва про те, що Україна хоче "зберегти заробітчан" і "докладе для цього максимум зусиль". До країни зміг прибути лише один чартер з українськими заробітчанами, хоча очікували прибуття близько 1500 працівників.

МАУ заявила, що їй заборонили виконати рейс із заробітчанами до Лондона

Нагадаємо, Кабінет міністрів заявив, що розглядатиме окремо кожен запит щодо сезонних працівників з України і прийматиме рішення виходячи з поточної епідемічної ситуації.

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба підтвердив, що Україна отримує звернення від держав-партнерів про потребу в українських робітниках, але на тлі пандемії відправляти їх за кордон "нелогічно".

Минулого тижня в інтерв’ю РБК-Україна прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначав, що заробітчани є "навченою в Європі робочою силою" і могли б бути корисними для розвитку економіки в Україні, тому їх "треба зберегти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.