МЗС пояснив, що Росія може припинити стріляти на Донбасі і без зняття санкцій

Понеділок, 6 квітня 2020, 20:14

Санкції проти Росії були запроваджені для припинення збройної агресії РФ проти України і не є перешкодою для надання гуманітарної допомоги цивільному населенню на сході України.

Як повідомляє "Європейська правда", на цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба  у своїй заяві з приводу Декларації Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозепа Борреля від імені ЄС щодо заклику Генерального секретаря ООН до негайного глобального припинення вогню.

"Поділяємо вимоги щодо негайного припинення вогню, встановлення глобального перемир’я і консолідації зусиль задля мирного врегулювання конфліктів. Впевнені, що санкційні режими не є перешкодою для надання гуманітарної допомоги і медичних послуг цивільному населенню у зонах конфліктів", - заявив він.

В ЄС заявили, що санкції не забороняють РФ привозити допомогу для боротьби з коронавірусом

Дмитро Кулеба зазначив, що Україна високо цінує позицію ЄС щодо збереження важливої ролі санкційних режимів у боротьбі з порушеннями міжнародного права, прав людини, розповсюдженням зброї і її постачанням у зони конфліктів,

"Саме ці протиправні і агресивні дії РФ щодо України й вимусили ЄС накласти санкції на російську сторону…. МЗС вимагає від РФ дослухатися до заклику ООН та ЄС припинити вогонь на Донбасі", - заявив міністр закордонних справ.

Він наголосив, що Україна "повністю віддана взятим на себе зобов’язанням" відповідно до Мінських домовленостей щодо припинення вогню на Донбасі, тоді як з боку тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей продовжуються обстріли позицій українських військових.  

Крім того, незаконні збройні формування продовжують блокувати доступ на окуповані території для представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та Міжнародного Комітету Червоного Хреста, що унеможливлює об’єктивне вивчення ситуації з поширенням коронавірусу та блокує надання гуманітарної допомоги місцевому населенню.

"Вимагаємо від РФ дослухатися до заклику Генерального секретаря ООН і позиції ЄС, забезпечивши негайне припинення вогню на Донбасі та безперешкодний доступ на тимчасово окуповану територію України представників СММ ОБСЄ та міжнародних гуманітарних організацій", - заявив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, 23 березня Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш закликав до негайного припинення вогню у всьому світі у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.