Зруйнований шпиль собору Нотр-Дам відновлять у первісному вигляді

П'ятниця, 10 липня 2020, 10:59

Шпиль паризького собору Нотр-Дам, який був зруйнований в результаті пожежі у квітні минулого року, буде відновлено відповідно до оригінального готичного дизайну.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ВВС.

Заява Макрона поклала кінець припущеннями про те, що шпиль буде перебудований в сучасному стилі.

Він сказав, що хотів би побачити завершення реконструкції до 2024 року, коли в Парижі пройде літня Олімпіада.

У Єлисейському палаці зазначили, що головною турботою Макрона було "не відкладати реконструкцію і не ускладнювати її - ці речі потрібно було швидко прояснити".

В адміністрації президента додали, що процес проєктування сучасного шпиля з міжнародним конкурсом для архітекторів міг викликати непотрібні затримки.

"Президент довіряє експертам і схвалює основні риси проєкту, представлені головним архітектором, який планує ідентичну реконструкцію шпиля", - заявили в Єлисейському палаці.

Перший шпиль собору був побудований в XIII столітті, але через великі пошкодження він був знесений в кінці XVIII століття. Його заміна, розроблена архітектором Еженом Віоле-ле-Дуком, була побудована в середині XIX століття.

Раніше повідомлялося, що Собор Паризької Богоматері може відкритися для відвідувачів у 2024 році, навіть якщо на той час деякі реставраційні роботи ще триватимуть.

Перші обстеження склепінь собору свідчать, що вони у хорошому стані. Найближчими днями мають почати роботи для їхнього укріплення.

Демонтаж розплавленого пожежею риштування, який почали на початку червня, планують завершити до кінця вересня 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.