Кулеба допускає підписання угоди про ЗВТ з Туреччиною у 2020 році

П'ятниця, 3 липня 2020, 19:32

Міністр закордонних справ України допускає можливість підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною у цьому році.

Як пиш "Європейська правда" з посиланням на УНІАН, про це Дмитро Кулеба заявив в Анталії на спільній прес-конференції з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу.

Угоду про зону вільної торгівлі планують фіналізувати до засідання Стратегічної ради президентів обох країн у 2020 році.

"Ми дійсно налаштовані провести чергове засідання стратегічної ради наших президентів цього року і хочемо наповнити її максимальним змістом. І, безумовно, угода про вільну торгівлю є однією з таких задач, яка має бути вже освячена нашими лідерами", - наголосив Кулеба.

Міністр розповів, що перемовини про укладення угоди про ЗВТ зараз тривають на рівні торговельних представників і міністерства економіки і торгівлі.

"Наразі ми очікуємо на певний позиційний документ з боку турецької сторони для того, щоб продовжити наші консультації і рухатися вперед. Але, я хочу наголосити дуже чітко, що і в Києві, і в Анкарі є чітка політична воля довести цей процес нарешті до результату, який збалансовуватиме інтереси української економіки, турецької економіки, і дозволить обом країнам виграти суттєво від зони вільної торгівлі, і ми повністю поділяємо ту ціль, яка була озвучена президентом Ердоганом - 10 млрд товарообігу між Україною і Туреччиною. Ми можемо прийти до цієї цифри лише через угоду про вільну торгівлю", - заявив Кулеба.

Нагадаємо, на початку червня в українському МЗС заявляли, що угода "готова на 99%" і залишається узгодити лише певні деталі.

Перемовини між Україною і Туреччиною щодо зони вільної торгівлі відновилися у березні 2016 року після того, як були припинені в 2013 році.

Читайте також: Торгівля в турборежимі: які ризики несе домовленість Зеленського та Ердогана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.