Віцепрем’єрка розказала, які перспективи відкриття кордонів ЄС для українців

Вівторок, 7 липня 2020, 18:46

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на переговорах в Брюсселі піднімала питання відкриття кордонів ЄС для українців і наразі рекомендує не чекати дива. 

Про це Стефанішина розповіла журналістам після завершення низки зустрічей в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна". 

За її словами, на зустрічах йшлося про поетапне відкриття кордонів після виходу з коронакризи.

У МЗС назвали категорії громадян України, які можуть в’їжджати в ЄС попри заборону

"Це питання обговорювалося з кількома єврокомісарами. І комісар Кіріакідес, і інші зазначили, що це суто технічний процес, тому ми намагатимемося максимально оперативно надавати всю інформацію про ситуацію з коронакризою в Україні та сподіватимемося, що це сприятиме якнайшвидшому відкриттю кордонів відповідно до рекомендацій ЄС", - розповіла віцепрем'єрка.

Відповідаючи на запитання, коли можна очікувати відкриття кордонів з країнами ЄС, Стефанішина сказала, що процес буде поступовим.

"Я не буду оптимістична в цьому питанні - дива не станеться, і ми не прокинемося одним дивовижним ранком з відкритими кордонами на всій території ЄС. Це поступовий процес", - сказала Стефанішина. 

За її словами, в Брюсселі було досягнуто домовленості щодо оперативного обміну статистичними даними й інформацією. 

МЗС просить зупинити продаж авіаквитків українцям, яких можуть зупинити на кордоні

"Так, зокрема, в Україні - найнижчий рівень смертності, що є важливим показником. Ми також істотно підвищили можливості щодо тестування. Цю інформацію ми надаватимемо ЄС, і я сподіваюся, що це сприятиме поступовому відкриттю кордонів", - зазначила Стефанішина.

Нагадуємо: в‘їзд в ЄС загалом залишається закритим для громадян України, крім окремих категорій українців. Купівля квитка на рейс не гарантує дозволу на перетин кордону.

Українці можуть перевірити можливість в'їзду за кордон за кількома сервісами: список.

Читайте також: "Грецькі уроки: як уникнути депортації під час поїздок до ЄС в епоху коронавірусу"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.