Зеленський визнав, що не всі вірять результатам виборів у Білорусі, та закликав до "толерантності"

Понеділок, 10 серпня 2020, 09:44

Президент України Володимир Зеленський закликав білоруське суспільство до "діалогу і толерантності", зазначивши, що ескалація протистояння через недовіру до результатів виборів загрожує країні "гіркими наслідками".

Відповідна заява з’явилася на офіційній Facebook-сторінці Володимира Зеленського.

"Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри... Сумніви ж у таких масштабах – це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту", - пише президент.

Попередні дані ЦВК Білорусі: Лукашенко набирає понад 80% голосів

"Ми закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства. Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації... зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії", - додає Володимир Зеленський.

Він зазначає, що ескалація протистояння може загрожувати для Білорусі гіркими наслідками, тому і уряд, і суспільство мають бути зацікавлені у діалозі. 

"Білорусь у своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів. Тільки так можна зберегти надію на вихід з кризи...

Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами", - зазначив президент.

У Білорусі "лежать" сайти державних і приватних агенцій і ЦВК

Як вже повідомлялося, після закриття виборчих дільниць і перших даних державного екзит-полу по всій країні почалися масові протести. У Мінську та інших містах почалися сутички протестувальників з силовиками, незважаючи на те, що центр міста перекрили ще до закінчення голосування, там не зупинявся громадський транспорт.

За даними правозахисників, затримані щонайменш 120 осіб. Президенти Литви і Польщі закликали владу Білорусі не застосовувати силу до громадян.

Згідно з попередніми даними Центрвиборчкому Білорусі, чинний президент Александр Лукашенко за результатами недільних виборів набирає більше 80% голосів виборців.

Читайте також: Між поганим та найгіршим: які наслідки для України можуть мати вибори у Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: