США нагадали про занепокоєння з приводу китайських інвестицій в Україну

Неділя, 30 серпня 2020, 11:19

Держсекретар США Майк Помпео в останній розмові з президентом України Володимиром Зеленським нагадав про стурбованість США з приводу китайських інвестицій в Україну, зокрема щодо придбання компанії "Мотор-Січ".

Про це йдеться у комюніке Держдепу за підсумками розмови, з яким ознайомилася "Європейська правда". 

"Секретар Помпео висловив занепокоєння США з приводу недоброзичливих інвестицій Китайської Народної Республіки в Україні, зокрема, зусиль Пекіну щодо придбання виробника двигунів "Мотор-Січ", - зазначають у повідомленні. 

Посли G7 обговорили з новим віцепрем'єром продаж "Мотор Січі" китайцям

Крім того, обговорювали російську агресію на Сході України та спроби мирного врегулювання, ситуацію з окупованим Кримом,  боротьбу з коронавірусом та останні події у Білорусі, підтримку реформ в Україні. 

Телефонна розмова між Зеленським та Майком Помпео відбулася 26 серпня. 

Дочірня компанія китайської Beijing Skyrizon та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського і її афільовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України про покупку акцій "Мотор Січ".

10 серпня стало відомо, що група DCH досягла домовленості з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited про спільну діяльність з розвитку українського авіабудування і, зокрема, заводу "Мотор Cіч".

У грудні 2019-го президент АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям. За його словами унікальні розробки ДП "Івченко-Прогрес", запатентовані як в Україні, так і в інших країнах, залишаться інтелектуальною власністю підприємства і не будуть продані разом з акціями АТ "Мотор Січ".

Як повідомлялося, китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group купують більше 50% акцій компанії "Мотор Січ". У разі отримання дозволу Антимонопольного комітету на покупку, інвестори зобов'язалися надати авіабудівної галузі України грантове фінансування на суму 100 млн доларів. Більше 25% акцій залишалися за "Укроборонпромом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.