Шотландію розлютила критика британським прем’єром "зайвих" повноважень країни

Вівторок, 17 листопада 2020, 13:56

Прем’єр Британії Борис Джонсон розкритикував передачу повноважень шотландському уряду, назвавши це катастрофою, що спричинило бурхливу реакцію шотландських націоналістів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Під час відеоконференції з законодавцями північної Англії від його Консервативної партії Джонсон заявив, що деволюція (передача повноважень), запроваджена Тоні Блером, була "найбільшою помилкою" і "катастрофою" колишнього прем'єр-міністра.

Він також заявив, що не бачить підстав для надання напівавтономному уряду і парламенту Шотландії, в яких домінує Шотландська національна партія (SNP), що виступає за незалежність, будь-яких додаткових повноважень на додаток до тих, які вони мають зараз.

В офісі Джонсона не стали заперечувати ці коментарі.

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, лідерка SNP, у свою чергу заявила, що публічні заяви консерваторів про підтримку деволюції були лукавими.

"Варто згадати ці коментарі прем'єр-міністра наступного разу, коли консерватори скажуть, що не становлять загрози для повноважень шотландського парламенту, або, що ще більш неймовірно, що вони підтримують передачу більшої кількості повноважень", - заявила вона.

"Незалежність - це єдиний спосіб захистити і зміцнити шотландський парламент", - наголосила Стерджен.

Лідер консерваторів в Шотландії Дуглас Росс поспішив заперечити прем’єру і лідеру партії.

"Деволюція не була катастрофою. Невпинна одержимість SNP ще одним референдумом – оце катастрофа", - зазначив він.

Шотландські виборці відкинули незалежність на референдумі 2014 року, але відтоді SNP стала сильнішою, вигравши всі вибори в Шотландії з величезним відривом. Нікола Стерджен наполягає на проведенні другого референдуму.

На референдумі щодо Brexit 2016 року Англія та Уельс проголосували за вихід з Європейського Союзу, але Шотландія та Північна Ірландія - за те, щоб залишитися. Через набагато більшу кількість населення Англії загальний результат був перемогою для Brexit.

Це було прикрістю для багатьох шотландців, тому що один з центральних аргументів, висунутих на користь того, щоб залишитися в Сполученому Королівстві на їх власному референдумі 2014 року, полягав у тому, що це був єдиний спосіб для Шотландії залишитися частиною ЄС.

Намагаючись розрядити скандал, викликаний коментарями Джонсона, міністр житлового будівництва Роберт Дженрік заявив, що вимагати проведення другого референдуму нереально.

"Будь-який політик, який хотів би провести референдум з такої теми в даний момент часу, відверто божевільний", - сказав він, звинувативши SNP в тому, що партія ставить свою справу вище боротьби з COVID-19 і економічними збитками від пандемії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.