Глава міграційної служби Португалії пішла у відставку на тлі скандалу довкола вбивства українця

доповнено і виправлено
Середа, 9 грудня 2020, 18:35

Глава Служби у справах іноземців та кордонів Португалії (SEF) Кріштіна Гатоеш подала у відставку на тлі скандалу довкола смерті українця в ізоляторі аеропорту Лісабона після затримання.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters та португальський RTP.

Інцидент стався ще у березні 2020 року. 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі він помер в ізоляторі. Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули їм звинувачення у вбивстві. 

Питання знову почало обговорюватися після непідтверджених повідомлень про те, що SEF планувала встановити "тривожні кнопки" в центрах утримання. Правозахисники вважають, що це неадекватна реакція на інцидент. 

RTP повідомляє, що останні декілька тижнів Гатоеш перебувала під тиском після того, як в інтерв'ю ЗМІ сказала, що загиблий в ізоляторі Лісабону громадянин України "явно зазнав катувань". 

В Міністерстві внутрішніх справ, якому підпорядкована  SEF, повідомили, що керівник відомства Кріштіна Гатоеш "за власним бажанням" подала у відставку у рамках реформи, що має на меті більш чітко розділити поліцейські та адміністративні повноваження у питаннях взаємодії з мігрантами та мандрівниками, та використовувати "більш людяний і менш бюрократичний підхід". 

В SEF наразі не відповіли, чи відставка Гатоеш пов’язана зі скандалом довкола смерті українця. В МВС від подальших коментарів відмовилися.

Водночас, один з депутатів депутат від опозиційної PSD Рікардо Лейте пов’язав її з інцидетом. "Коли стали відомі обставини смерті громадянина України в аеропорту Лісабона, відставка була єдиним можливим виходом",  - написав він у своєму Twitter.

"Це перший, хоч і запізнілий крок. Але якщо за цим не буде структурних змін, як пообіцяв глава МВС  у березні - цього недостатньо", - цитує Reuters Ану Лоградо, представницю правозахисної групи Humans Before Borders.

Раніше Кріштіна Гатоеш у коментарі RTP пояснила, що не пішла у відставку одразу після інциденту через те, що побачила у цій ситуації "відповідальність, від якої не можна втекти". 

"Як би це не було складно, мені треба було з цим розбиратися. Моя відставка не спричинила б ніяких позитивних змін... Потрібно було зробити щось, щоби цей трагічний інцидент ніколи не забули і щоб більше ніхто не пережив того, що сталося з цим громадянином України", - заявила вона. 

Представник португальської Amnesty International Педро Нето зазначив, що інцидент з громадянином України - не поодинокий випадок, і раніше також траплялися ситуації неналежного поводження з іноземцями, що прибувають до Португалії. На його думку, для вирішення питання потрібно краще дбати про підготовку співробітників міграційної служби.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.