ЄС може заблокувати поставки вакцин Pfizer у Британію – ЗМІ

П'ятниця, 29 січня 2021, 10:12

ЄС готовий використати "всі законні засоби", щоб утримати запаси вакцин, і, за даними ЗМІ, може блокувати експорт вакцини Pfizer до Британії, якщо це буде необхідно.

Про це повідомляє британська газета Independent з посиланням на лист президента Європейської ради Шарля Мішеля, який просочився у медіа, передає "Європейська правда".

У листі йдеться про те, що Брюссель вивчає "термінові заходи для забезпечення ефективного виробництва та постачання вакцин для нашого населення".

Так звані "вакцинні війни" були спричинені проблемами з компанією AstraZeneca, яка, гарантуючи поставки до Британії, водночас затримує поставки до ЄС через проблеми з виробництвом, аргументуючи це тим, що контракт з блоком був підписаний пізніше.

У своєму листі Мішель відзначає, що європейська сторона продовжує зусилля з вирішення питань з AstraZeneca "шляхом діалогу та переговорів".

"Однак, якщо не вдасться знайти відповідне рішення, я зважаю, що нам слід вивчити всі варіанти та використати всі правові засоби та заходи примусу, що є в нашому розпорядженні", - йдеться у листі.

Зокрема, йдеться про те, що вивчаються надзвичайні заходи для блокування експорту, зокрема вакцини Pfizer, 40 мільйонів доз якої замовила Британія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.