ЄС після скандалу заперечив плани контролювати ввезення вакцин з Ірландії до Північної Ірландії

Субота, 30 січня 2021, 11:35

Європейська комісія після реакції Ірландії та Британії заперечила намір контролювати експорт виробленої у ЄС вакцини у тому числі на кордоні між Ірландією та Північною Ірландією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Спершу повідомили, що новий механізм контролю експорту вироблених у ЄС вакцин від коронавірусу передбачає застосування статті 16 протоколу щодо Ірландії та Північної Ірландії, який є частиною угоди про Brexit. 

Протокол передбачає збереження "прозорого" кордону між двома частинами острова - щоб зберегти і після Brexit умови мирної угоди Страсної п’ятниці, що поклала край конфлікту у Північній Ірландії. Зазначене виняткове положення, ст. 16, дозволяє в односторонньому порядку тимчасово відійти від умов угоди у разі серйозних проблем. 

Оголошення вкрай стурбувало Ірландію і Британію та стало причиною для термінових телефонних розмов з президенткою Єврокомісії прем’єра Ірландії Міхала Мартіна та прем’єра Британії Бориса Джонсона. 

Двоє представників ЄК заявили, що це було помилкою. У наступній заяві Єврокомісія запевнила, що виняткове положення застосовуватися не буде.

"У процесі доопрацювання цього механізму, Комісія забезпечить, щоб це не торкнулося протоколу щодо Ірландії та Північної Ірландії. Комісія не застосовуватиме положення-запобіжник", - зазначили у заяві.

Втім, додають у заяві, якщо з експортом вакцин та активних речовин почнуться спроби обійти впроваджену систему дозволів, ЄС "розгляне можливість застосування усіх доступних інструментів".

"Вітаємо рішення ЄК не застосовувати положення-запобіжник з протоколу щодо Ірландії та Північної Ірландії, після конструктивної розмови з Урсулою фон дер Ляєн. Це позитивний розвиток подій, зважаючи на низку викликів, які ставить перед нами пандемія", - заявив прем'єр Ірландії після розмови. 

Нагадаємо, після перших проблем з поставками вакцини від BioNTech-Pfizer, а далі заяви AstraZeneca про те, що компанія зможе надати ЄС найближчим часом значно менше вакцин, ніж пообіцяла, Євросоюз вирішив запровадити механізм контролю експорту вакцини, виробленої на території країн блоку.

Акт, прийнятий за терміновою процедурою, передбачає отримання дозволів на експорт вакцин COVID-19 за межі ЄС до кінця березня 2021 року. Ця схема застосовується лише до експорту вакцин від компаній, з якими ЄС заздалегідь уклав угоди на купівлю, та не торкнеться гуманітарних поставок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: