Французькій популістці Ле Пен загрожує 5 тис. євро штрафу за поширення фото злочинів ІДІЛ

Середа, 10 лютого 2021, 18:38

Французькій популістці Марін Ле Пен, лідерці правої партії "Національне об’єднання" (раніше відома як "Національний фронт") та її колезі, євродепутату Жільберу Коллару загрожує штраф у розмірі 5 тисяч євро за поширення фото злочинів "Ісламської держави".

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro, слухання у справі почалися 10 лютого.

Прокуратура вимагає покарати політиків штрафом у розмірі 5000  євро за фото зі злочинами "Ісламської держави", які вони поширили 16 грудня 2015 року у Twitter та Facebook у відповідь на порівняння "Національного фронту" з ІДІЛ журналістом RMC Жаном-Жаком Бурденом. Такою відповіддю вони прагнули продемонструвати неприпустимість порівняння їхньої політичної сили з радикальними ісламістами.

Штраф і три тюремні терміни: партію Ле Пен покарали за фінансове шахрайство на виборах

Серед цих матеріалів було фото страти сирійського солдата, якого переїхали танком, спаленого живцем йорданського пілота та обезголовленого американського журналіста. Кадри супроводжувалися коментарем "ІДІЛ - це ось це".

Стаття кримінального кодексу, за якою звинуватили Ле Пен і Коллара, передбачає, що "факт поширення повідомлення, що може завдати серйозного удару людській гідності, карається трьома роками позбавлення волі і до 75 тисяч євро штрафу, якщо це повідомлення ймовірно могли бачити неповнолітні".

Ле Пен на своє виправдання наводить приклад, коли у ЗМІ розлетілося фото потонулого хлопчика-мігранта Айлана, що стало одним із символів міграційної кризи, вказуючи, що тоді нікого не притягали до відповідальності. 

"Я вважаю, що цю процедуру почали тому, що я є політичним суперником [...] Я вважаю, що право інформувати вимагає можливості поширювати фотографії, навіть якщо вони шокуючі", - заявляє Ле Пен. 

Прокурор зі свого боку зазначає, що дії політиків тоді збурили суспільство і їхні публікації потенційно могли бачити неповнолітні, тому це не могло залишитися без відповіді. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.