У ЄС назвали головну реформу, на якій має сконцентруватися Україна

Четвер, 11 лютого 2021, 19:51

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель назвав судову реформу основним завданням для української влади.

Про це він заявив після засідання Ради асоціації ЄС-Україна, відповідаючи на запитання кореспондента "Європейської правди".

"Якщо б мені треба було вибрати одну найважливішу, я б вказав на судову реформу. Це – матір всіх реформ. Ви не можете вдавати, що маєте верховенство права, права людини без незалежної судової системи. Це – наріжний камінь демократичної країни", - сказав Боррель.

За його словами, є три основні причини, через які варто провести судову реформу: це фундаментальний елемент добре функціонуючої демократії, це найважливіший інструмент проти корупції і це те, що потрібно українцям.

"Незалежні суди та розділення гілок влади. Без цього важко боротися з корупцією чи з іншими проблемами. Я знаю, як це важко, але це необхідно", - додав він.

Як відомо, Україна та ЄС 23 липня офіційно схвалили домовленість про макрофінансову допомогу - кредит на суму 1,2 млрд євро. 

Половину коштів Брюссель погодився перерахувати без додаткових умов і Україна отримала їх вже у грудні 2020 року. Для отримання наступних 600 млн Україна має провести низку реформ.  

Зокрема, Україна зобов’язалася здійснити повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Крім того, у судовій системі має бути створена Комісія з питань доброчесності та етики, завданням якої є перезавантаження Вищої ради правосуддя. 

Про повний перелік умов читайте у статті: Реформи ціною 600 млн євро: що пообіцяв у Брюсселі прем’єр Денис Шмигаль

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.