Угорський єврокомісар вимагав від України закрити "Миротворець", погрожуючи наслідками

Понеділок, 15 лютого 2021, 19:53

Єврокомісар від Угорщини Олівер Варгеї на засідання Ради асоціації ЄС-Україна вимагав внести до спільної заяви слова про те, що в Україні утискають національні меншини і не приховував, що йдеться про угорців Закарпаття.

Про це йдеться у статті "Шантаж через "Миротворця": як комісар від Угорщини зривав домовленості України та ЄС".

За даними джерел ЄвроПравди, пропозиції Варгеї з’явилися в останній момент перед засіданням, що саме по собі суперечить звичаям ЄС, але єврокомісар категорично вимагав їх врахувати, стверджуючи, що його пропозиції є критично важливими.

Цього разу, як не дивно, йшлося не про мову і не про освіту. Натомість єврокомісар вимагав від України припинити діяльність сайту "Миротворець". Офіційно це було сформульовано так: Варгеї пропонував, щоби Київ зобов’язався "розслідувати" чи то "переслідувати" тих в Україні, хто вчиняє незаконні дії "стосовно депутатів Європарламенту" і "розкриття їхніх персональних даних". Заодно наша держава мала визнати, що такі незаконні дії справді відбуваються і що цей розвиток подій непокоїть як Київ, так і Брюссель.

Україна та ЄС починають перегляд торговельної частини Угоди про асоціацію 

Причому, за даними ЄП, на двосторонніх переговорах Варгеї взагалі був дуже агресивним, але коли дійшло до питання "Миротворця", некоректність зайшла за межу. Українські учасники зустрічі потім переказували колегам в урядовій делегації, що комісар доводив: в Україні "принижують" і навіть "знищують" представників угорської меншини.

На підставі цих аргументів узгодження підсумкової заяви Ради асоціації виявилося заблокованим.

Українська делегація не погодилася на ці вимоги. Кілька співрозмовників ЄвроПравди, у тому числі поза командою українського прем’єра, розповіли, що завдячувати цьому варто особисто голові уряду. Після ультимативної вимоги угорського комісара про те, щоби додати у спільну заяву саміту фразу, якою Україна визнала би переслідування меншин, Денис Шмигаль відповів відмовою.

Крім того, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель наполіг на тому, що необхідно знайти компроміс, і саме тому сторони більше ніж на годину запізнилися на підсумкову пресконференцію. У підсумку з тексту вичистили згадки про те, що Україна визнає "притискання" угорців, заяву Ради асоціації погодили і політики вийшли до преси.

Вже на пресконференції Варгеї заявив, що ЄС може й не погодитися на оновлення Угоди про асоціацію. Втім, розмови "Європейської правди" з джерелами у Києві та Брюсселі говорять, що реальної загрози немає.

Річ у тім, що рішення про початок перегляду Угоди про асоціацію, у тому числі її торговельної частини, підтверджене офіційно, і цей процес вже неможливо заблокувати, навіть якщо Варгеї отримає таку вказівку з Будапешта.

Читайте також - Реформи, зе-помилки, війна та вода для Криму: рішення Європарламенту про Україну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.