Європарламент назвав головні умови для євроінтеграції Західних Балкан

П'ятниця, 26 березня 2021, 10:23

Європарламент назвав ключові умови, необхідні для майбутнього членства у ЄС Албанії, Косова, Північної Македонії та Сербії.

Про це йдеться у резолюціях, схвалених 25 березня, повідомляє "Європейська правда".

Євродепутати зазначають, що рух цих країн до ЄС буде залежати від глибоких та незворотних реформ у ключових сферах - як верховенство права та ефективність демократичних інституцій, а також боротьба з корупцією та організованою злочинністю, політика добросусідства та регіональної співпраці.

Щодо Албанії парламентарі закликають до "офіційного початку перемовин про членство, без будь-яких подальших зволікань, після повного виконання умов, визначених Єврорадою". 

Вони наголошують, що ключову роль у цьому будуть відігравати вільні та чесні загальні вибори 25 квітня 2021 року.

Сербію та Косово закликають утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити відносини між ними. Парламентарі також закликають ті 5 країн-членів ЄС, які ще не визнали Косова, зробити це, наголошуючи, що незалежність Косова є незворотньою, а таке визнання сприяло б подальшій стабільності у регіоні та євроінтеграції і Сербії, і Косова. 

Євродепутати також закликають Єврораду схвалити безвізовий режим для косоварів. 

"Нормалізація відносин між Сербією та Косовом і повага до фундаментальних прав всередині країн є ключовими для темпу перемовин про членство", - наголошують у тексті.

Щодо Сербії вони висловили стурбованість ефективністю роботи нового парламенту, де немає опозиції, та звернули увагу на необхідність координувати свою зовнішню та безпекову політику з підходом ЄС, зауважуючи, що у Сербії ступінь такої координації - найменший у регіоні. 

Щодо Північної Македонії євродепутати відзначають великий прогрес у схваленні необхідних реформ. "Як наслідок, депутати закликають ЄС якнайшвидше організувати першу міжурядову конференцію з Північною Македонією, що позначить офіційний початок перемовин про членство", - зазначають у тексті. 

Проте висловлюють жаль з приводу того, що низка суперечливих питань між Північною Македонією досі залишаються невирішеними, та зауважують, що досі не виконані їхні рекомендації щодо припинення утисків громадян, які відкрито демонструють свою болгарську ідентичність. 



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.