У Мадриді проходять місцеві вибори, що можуть вплинути на ситуацію в країні загалом

Вівторок, 4 травня 2021, 11:29

У Мадриді 4 травня проходять вибори до регіонального законодавчого органу, результат яких може вплинути на політичну ситуацію в Іспанії загалом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters та DPA.

Соцопитування прогнозують перемогу попередній лідерці регіону Ізабель Діас Аюзо, представниці опозиційної консервативної Народної партії (PP). Останнім часом вона відзначилася опором лівоцентристському центральному уряду у питаннях боротьби з епідемією коронавірусу, відмовляючись закривати ресторани й бари, чим завоювала прихильність багатьох жителів регіону. 

Критики закидають Аюзо нехтування здоров’ям людей на користь інтересів бізнесу.

Столичний регіон, де проживає близько 7 млн з 47 млн населення Іспанії, фіксує вищі показники заражень, ніж країна загалом - 369 проти 223 на 100 000 населення. У Мадриді також найвище в країні навантаження на "коронавірусні" реанімації.

"Народна партія" контролює столичний регіон останні 26 років і у разі впевненої перемоги на цих виборах вочевидь зміцнить свої позиції на національному рівні. 

За результатами опитувань громадської думки, РР ймовірно отримають більше 40% голосів та подвоять кількість мандатів, порівняно з 2019 роком. Проте і в такому разі їм може знадобитися союз із крайньою правою Vox, щоб сформувати регіональний уряд.

Правоцентристська Ciudadanos ("Громадяни"), яка колись разом з РР формувала регіональний уряд, може взагалі не отримати місць і зникнути з політичного ландшафту. 

Тим часом прем’єр Іспанії Педро Санчес, який представляє соціалістичну партію PSOE, заявив, що така коаліція у Мадриді ставить під загрозу демократію в усій країні. Ліва партія Unidas Podemos, коаліційні партнери PSOE в центральному уряді, навіть вдалися до гасла "Фашизм або демократія". 

Як повідомляє іспанська El Mundo, вранці ще до початку голосування на деяких дільницях сформувалися черги.

Голосування проходить з посиленими заходами безпеки у зв’язку з епідемією коронавірусу. Кількість голосів, відданих поштою, зросла на 41%, порівняно з попередніми виборами у травні 2019 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: