СВАМ планує визнати особливий правовий режим для української електроенергії

Четвер, 15 липня 2021, 08:09

Механізм вуглецевого коригування імпорту (Carbon Border Adjustment mechanism, СВАМ) має намір визнати особливий правовий режим для української електроенергії.

Про це написав у Facebook заступник міністра економіки – торговельний представник України Тарас Качка з посиланням на оприлюднений проєкт регламенту, передає "Європейська правда".

"Перша перемога кліматичної дипломатії. СВАМ визнає особливий правовий режим України", - написав він.

"Оприлюднений сьогодні проєкт регламенту по СВАМ у параграфі 47 преамбули відзначає особливий правовий режим країн, які є сторонами угод про асоціацію, що містять поглиблену і всеосяжну угоду про вільну торгівлю. Таких країн є три - Україна, Молдова і Грузія", - додав торгпред.

При цьому Качка зазначив, що можливий виняток застосовується тільки до електроенергії.

"Металургія, добрива і цемент і далі підпадають під СВАМ", - зазначив торгпред, додавши, що роботу над адвокатуванням потрібно продовжувати.

"Так в Україні є промислові і енергетичні об‘єкти які можуть налякати всіх своїми викидами. Але очевидно що в нас все не так погано. І українське суспільство, політики і бізнес прагнуть кліматично дружньої модернізації. І я впевнений, що ми будемо кліматично нейтральними до 2050 року. Разом з ЄС", - наголосив він.

Як зазначила віцепрем’єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, СВАМ є особливим інтересом для України.

"У документі відзначається відданість країн, зокрема України, яка мають Угоду про асоціацію з ЄС, у тому числі положення про зону вільної торгівлі, кліматичним політикам, які мають з часом привести до встановлення ціни на СО2, еквівалентної європейській, або до участі у системі торгівлі викидами ЄС. Для України це може стати аргументом у подальших переговорах щодо винятків для інших секторів або нижчої ціни на викиди за СВАМ-ом" - заявила вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.