Єврокомісія проведе розслідування щодо використання в ЄС шпигунської програми Pegasus

Середа, 21 липня 2021, 17:21

Європейська комісія вирішила почати розслідування про можливе стеження за журналістами в ЄС на тлі скандалу зі шпигунською програмою Pegasus.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Ми починаємо збирати інформацію, щоб побачити, яка ймовірність використання такого роду додатків в одній з цих країн-учасниць. Ми бачили коментарі в пресі з цього приводу", - сказав єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Рейндерс додав, що Генеральний директорат з комунікаційних мереж, контенту і технологій координуватиме роботу, про яку також інформуватимуть судові органи і органи нагляду за захистом даних.

Група розслідувачів, сформована Forbidden Stories, Amnesty International та 17 медіаорганізаціями, повідомила в неділю, що щонайменше 10 урядів нібито використовували військове шпигунське програмне забезпечення для незаконного спостереження за журналістами, юристами, бізнесменами і представниками громадянського суспільства.

Уряд Угорщини - єдиний в Європі, кого підозрюють у незаконному використанні програмного забезпечення Pegasus від ізраїльської технологічної компанії NSO, яке спочатку було розроблено для стеження за злочинними і терористичними мережами.

Також стало відомо, що за допомогою програми Pegasus могли стежити у тому числі за смартфонами президента Франції Еммануеля Макрона і низки французьких міністрів.

Читайте також: Орбан почує всіх: чим особливий шпигунський скандал Pegasus і до чого тут Угорщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.