Україна хоче отримати перелік критеріїв для членства в НАТО - Зеленський

Середа, 7 липня 2021, 14:54

Україна хоче отримати конкретний перелік реформ і критеріїв, виконання яких дасть змогу в майбутньому розраховувати на членство в НАТО.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі.

"Згоден, що ключ до позитивного вирішення наших євроатлантичних прагнень – це насамперед успіх наших реформ. І ми й надалі робитимемо все, щоб прискорити темп реформ, зокрема в рамках виконання річних національних програм під егідою комісії Україна-НАТО. Але вже сьогодні ми хотіли б отримати вичерпний перелік реформ, виконання яких дозволить конкретно перейти до наступного кроку, до інтеграції з Альянсом. Ми хотіли б мати узгоджені з НАТО критерії, узгоджені маркери, за якими надалі оцінюватиметься успішність реформ в Україні та її готовність до членства", - сказав Зеленський.

Пізніше на брифінгу із президентом Литви Зеленський сказав, що набуття Україною повноправного членства в НАТО і Євросоюзі – це передусім геополітичне рішення, і лише потім питання реформ.

"Дуже часто членство України в ЄС чи НАТО пов’язують з тими чи іншими реформами. Дійсно, багато європейських країн пройшли реформування раніше за Україну. Але якщо ми говоримо відверто про терміни, про ситуацію, про війну, про те, в якій ситуації Україна проводить реформи, – я вважаю, що ми найшвидші сьогодні в Європі. Ми розуміємо, яка ціна цього часу для нас", – сказав Зеленський.

Нагадаємо, "Європейська правда" та низка організацій-партнерів запропонували ідею, яка передбачає створення списку ключових реформ для просування до членства України в НАТО, із механізмом моніторингу та стимулом для офіційного Києва. Ідея отримала умовну назву "Плану сумісності з НАТО" (NATO Compatibility Plan). Ідея не дублює наявні Річні національні програми і не є їхнім замінником, а натомість робить їх ефективнішими. План передбачає, що Київ рухатиметься до виконання ПДЧ ще до того, як Україна приєднається до цього формату.

Детальніше про останнє рішення НАТО та його важливість для України дивіться у відеопоясненні ЄвроПравди, а також читайте у аналітичній статті Грузинський план для України: чому саміт НАТО став перемогою Києва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: