Україна відреагувала на контрмеморандум Росії до Міжнародного суду ООН

Вівторок, 10 серпня 2021, 15:11

Україна не має сумнівів, що всі відповіді та аргументи, які Росія напередодні подала до Міжнародного суду ООН у своєму контрмеморандумі, суд визнає необґрунтованими. 

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок заяві Міністерства закордонних справ України. 

9 серпня Росія подала до Міжнародного суду ООН контрмеморандум в ініційованій Україною справі щодо порушення Росією двох міжнародних конвенцій -  про заборону фінансування тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Міжнародний суд ООН завершить розгляд справи щодо MH-17 не раніше 2023 року

Це відповідь на поданий Україною 12 червня 2018 року меморандум, в якому Україна стверджує, що Російська Федерація систематично порушує зазначені конвенції. Детальніше про український меморандум ЄвроПравда писала у статті:  ​​Шість тонн доказів проти Росії: що передала Україна до Міжнародного суду ООН.

МЗС нагадує, що у листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН прийняв рішення, яким відкинув усі попередні заперечення Росії щодо наявності в суду юрисдикції, постановив розглядати претензії України по суті та наказав Росії надати пояснення по суті заявлених Україною вимог.

Росія має відповісти за бездіяльність у проведенні розслідування та неперешкоджання в постачанні грошей та зброї незаконним збройним формуванням на сході України, які залучені у здійснення терористичних актів, а саме: збиття літака MH-17; обстріли цивільного населення у Волновасі, Краматорську, Маріуполі та Авдіївці; організацію низки вибухів під час масових мирних зібрань у Харкові та в інших містах.

Крім того, Росія має відповісти за проведення кампанії культурного знищення проти спільнот кримських татар та українців з моменту окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. 

В МЗС розповіли про можливий позов до Міжнародного суду ООН проти Ірану

Окрім цього, Росія має надати відповідь, чому вона не виконувала тимчасові заходи, які були призначені судом більше чотирьох років тому, в тому числі вимогу про зняття перешкод для діяльності Меджлісу на території півострова.

"Не виникає сумнівів, що всі відповіді та аргументи, заявлені Росією у її контрмеморандумі, будуть визнані судом необґрунтованими. Україна й надалі буде детально опрацьовувати та відстоювати свою позицію в рамках судового процесу в Міжнародному суді ООН", - заявило МЗС України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: