Суд у Мінську засудив до 11 і 10 років колонії двох соратників Тихановської

Понеділок, 6 вересня 2021, 12:49

У Мінську оголосили вироки білоруським опозиціонерам, членам президії Координаційної ради Марії Колесниковій та Максиму Знаку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на білоруську службу Радіо Свобода.

Весь судовий процес проходив у закритому режимі, учасників процесу та родичів попросили підписати угоду про нерозголошення.

Колишніх членів виборчого штабу Віктора Бабарики та членів президії Координаційної ради Марію Колесникову та Максима Знака засудили на 11 і 10 років колонії відповідно.

Їх визнали винними за трьома статтями Кримінального кодексу: змова з метою захоплення влади; заклик до дій, спрямованих на шкоду національній безпеці; створення екстремістського формування або керівництво ним.

2 вересня обвинувачені зробили свою останню заяву. Свій виступ Марія Колесникова розпочала білоруською мовою, цитуючи уривок із твору письменника Альгерда Бахаревича, який був надісланий їй у листі білорусами на знак солідарності. Вона також висловила думку, що суд над нею та Максимом Знаком є ​​історичним, незалежно від прийнятого рішення.

Ніхто з політв’язнів не визнав себе винним.

Нагадаємо, Марію Колесникову 7 вересня 2020 року викрали в центрі Мінська і силоміць посадили в мікроавтобус. Наступного дня стало відомо, що її разом з ще двома членами Координаційної ради спробували видворити в Україну. Колесникова, щоб уникнути цього, порвала на кордоні свій паспорт.

Максима Знака затримали на два дні пізніше, 9 вересня. 

Згодом щодо Колесникової та ще низки членів Координаційної ради відкрили кримінальні справи за підозрою в створенні екстремістського формування і керівництві ним, фінансуванні його діяльності з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом.

Обох звинувачують за трьома статтями: змова з метою захоплення державної влади, публічні заклики до захоплення державної влади та інших дій, скерованих на шкоду нацбезпеці, та створення або керівництво екстремістським угрупуванням. 

Найбільші санкції загрожують за першою статтею - від 8 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, Світлана Тихановська, Світлана Алексієвич, Марія Колесникова та низка інших лідерів білоруської опозиції отримали премію Європарламенту імені Андрія Сахарова за права людини та свободу думки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.