Зеленський підписав закон про "локалізацію", ухвалений без норм, що суперечили асоціації з ЄС

Четвер, 13 січня 2022, 16:34

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про локалізацію в машинобудуванні, який регулює наявність продукції українського виробництва під час держзакупівель.

Про це пише "Європейська правда".

На сайті парламенту вказано, що 12 січня законопроєкт №3739 повернули з підписом президента. Закон набуде чинності через пів року після його публікації, тобто приблизно у середині 2022 року.

У грудні парламент ухвалив зміни до закону про державні закупівлі в оновленій редакції, яка прибрала ті зміни правил закупівлі, що суперечили Угоді про асоціацію з ЄС.

Після набуття чинності цим законом Україна встановить на найближчі 10 років особливий режим закупівлі продукції машинобудування державними структурами на відкритих тендерах: постачальник має забезпечити локалізацію виробництва цієї продукції на рівні від 10% у 2022 до 40% у 2028 році.

Ключова зміна стосувалася того, що дія цього закону не поширюється на товари, вироблені в країнах, з якими Україна уклала договори про доступ до держзакупівель – тобто у державах Євросоюзу (Угода про асоціацію), США та низці інших країн (угода СОТ про державні закупівлі) тощо – у разі, якщо з ними діють правила або принципи, "передбачені іншими міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною радою".

Раніше наміри Верховної ради ухвалити закон про "локалізацію" державних закупівель викликали критику як української експертної спільноти, так і західних партнерів через те, що закон суперечив Угоді про асоціацію з ЄС та іншим міжнародним зобов’язанням. До обурень Євросоюзу згодом підключилися і США, письмово нагадавши Києву про необхідність дотримуватися зобов’язань.

Проти ініціативи депутатів виступив також уряд, що зрештою допомогло домовитися про компроміс, який і був утілений на голосуванні 16 грудня.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.