Чи зможе РФ посилити свої сили в Україні військовими з Вірменії

Аналітика коротко
Вівторок, 15 березня 2022, 17:00

У війні проти України армія РФ потребує термінового підкріплення, проте можливості держави-агресора для цього обмежені.

Про те, на яке поповнення може розраховувати армія агресора, читайте в статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Вірменський резерв Росії: звідки Кремль може відкликати війська на український фронт.

Білорусь всіляко намагається уникнути направлення військ в Україну,  інші країни ОДКБ взагалі відповіли відмовою. Але є ще опція залучення військових із російських баз, розташованих за кордоном.

З останніх найчастіше згадується 102-га військова база РФ, розташована у вірменському місті Гюмрі. Там служать близько 4 тисяч (за деякими даними – 5 тисяч) військовослужбовців РФ. Ба більше, певні ознаки перекидання вже помітні.

Чому в контексті можливих резервів РФ згадують саме військових з Вірменії?

Річ у тім, що це ледь не єдині російські військові з закордонних баз РФ, чиє переведення не спричинить катастрофічного обвалу позицій Росії в місцях перебування.

База у Гюмрі формально служить гарантією ненападу на Вірменію з боку Туреччини та Азербайджану. Втім, жодного разу російські військові не були задіяні – ані у другій війні за Карабах 2020 року, ані під час подальших численних, хоча й нетривалих конфліктів на вірмено-азербайджанському кордоні.

Позиція РФ полягає у тому, що ці війська можуть бути задіяні лише у разі повномасштабного вторгнення у Вірменію, тоді як прикордонні конфлікти не є причиною для виконання безпекових гарантій, наданих Вірменії.

Саме через це тимчасове зменшення контингенту цієї військової бази виглядає найменш проблемним для інтересів РФ. Проте існують й інші проблеми.

Перша – це проблема з логістикою. Наявні у Вірменії російські війська в основному представлені звичайною мотопіхотою. Перекидання їхньої військової техніки наразі майже неможливе – це можна робити лише авіашляхом і з величезним крюком через Іран.

А на додачу – приховати такі перевезення буде майже неможливо.

Альтернативне джерело – так звані "миротворці", розташовані у Нагірному Карабаху. Варто визнати, певна можливість їх використати існує. Однак, йдеться лише про кількасот вояків. Причому, без техніки, бо вивезти її буде дещо проблематично.

Щоправда, у РФ є ще одна опція. І контрактників з бази у Гюмрі, і "миротворців" у Карабаху незабаром чекатиме ротація.

Не виключений варіант, що туди спрямують військових з України, які вже не здатні до продовження бойових дій, а замість них відправлять свіжі сили. Цей варіант можливий, проте він радше середньостроковий, тоді як Росія потребує посилення вже зараз.

Докладніше про те, чому знайти серйозне підсилення для своєї агресії РФ буде все складніше читайте у матеріалі Юрія Панченка Вірменський резерв Росії: звідки Кремль може відкликати війська на український фронт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: