Як найбільші економіки світу "вбивають" імпорт із РФ

Аналітика коротко
Середа, 16 березня 2022, 19:20

Один із ключових закликів Києва до західного світу – встановити ембарго на російський імпорт, щоб унеможливити подальше фінансування агресії проти України.

15 березня низка країн-членів СОТ повідомили організацію, що залишають за собою право зупинити дію поступок та інших зобов’язань щодо Росії, які вважатимуть за потрібне, у зв’язку з її військовим нападом на Україну.

Про надзвичайно важливе рішення, яке "загубилося" в інформаційному полі на тлі інших санкцій, читайте в статті партнера юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Олени Омельченко З агресором не торгуємо: як Захід розпочав блокування імпорту з РФ.

Спільну заяву підписали Європейський Союз, США, Канада, а також інші країни "Великої сімки", які мають намір позбавити Росію режиму найбільшого сприяння (РНС) та зупинити переговори про вступ Білорусі до СОТ. Тим більше, про готовність вводити обмеження проти імпорту з РФ також повідомили інші країни-члени СОТ. Серед них: Австралія, Нова Зеландія, Корея, Ісландія, Молдова, Чорногорія та Албанія.

Зупинення режиму найбільшого сприяння де-факто нівелює членство РФ в СОТ та стане глобальною торговою відповіддю за вторгнення в Україну.

По суті, готовність обмежити торгівлю з РФ декларували країни, що формують левову частку світового ВВП. Маємо надію, що інші члени СОТ (наразі в організації 164 члени, включаючи РФ) теж наслідують цей приклад.

Скасування РНС означає вилучення країни з "постійних нормальних торгових відносин". Що на практиці це означатиме для РФ?

Скасування режиму найбільшого сприяння не означає, що Росія втратить членство в СОТ. Де-юре це нові санкції, які зупинять дію преференцій, отриманих Росією від членства в організації. Фактично російські товари стануть дорожчими та менш конкурентними на зовнішніх ринках.

Безперечно, Україна також має приєднатися до такого рішення та зупинити РНС щодо торгівлі з Росією.

Звичайно, це створює додаткові виклики для нашої торгівлі.

Застосовування таких заходів до РФ позначиться на доступі до сировини, саме тому варто подбати про імпортозаміщення товарів критичного імпорту.

Проте навряд чи в умовах війни ми можемо розраховувати на надійність торговельних відносин з РФ. Водночас в умовах війни Україна може відходити від будь-яких правил СОТ.

Інша справа – зміна відносин із Республікою Білорусь, яка на законодавчому рівні ще не визнана агресором чи окупантом.

Саме тому у випадку прийняття рішень щодо обмеження торгівлі з Білоруссю існує потреба внесення змін до законодавства України.

Докладніше - у матеріалі Олени Омельченко З агресором не торгуємо: як Захід розпочав блокування імпорту з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: