НАТО не розгортатиме сили ні на землі, ні в небі України - генсек

Середа, 16 березня 2022, 18:24

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що сили Альянсу не будуть задіяні ні на землі, ні в небі України для боротьби із російським вторгненням.

Про це він заявив після міністерської зустрічі у Брюсселі, пише "Європейська правда".

"Союзники єдині як у наданні підтримки України та її права на самозахист, так і єдині в тому, що НАТО не має розгортати свої сили на землі чи повітряному просторі України, тому що ми маємо відповідальність гарантувати, що цей конфлікт, ця війна не стане ескалацією за межами України", - сказав Столтенберг.

"Ми бачимо смерті, руйнування, людські страждання в Україні, але може стати ще гірше, якщо НАТО вдасться до дій, які перетворять це на повномасштабну війну між НАТО і Росією", - додав генсек.

Столтенберг заявив, що Росія та президент Путін повинні зупинити війну та негайно вивести свої війська.

"Ми підтримуємо всі зусилля, спрямовані на пошук рішення, всі зусилля, спрямовані на дипломатичне рішення. Ми підтримуємо та вітаємо переговори, які зараз йдуть між Україною та Росією. Водночас ми підтримуємо Україну, тому що розуміємо, що те, чого вони можуть досягти на переговорах, залежить від їхніх успіхів на полі бою", - сказав він.

Видання Financial Times у середу повідомило, що Україна і Росія на двосторонніх переговорах обговорюють мирну угоду з 15 пунктів, яка включає оголошення Києвом відмови від вступу в НАТО в обмін на безпекові гарантії від союзників та виведення російських військ з України, які зайшли на її територію після 24 лютого.

Напередодні президент України Володимир Зеленський сказав, що вважає, що Україна не стане членом Північноатлантичного альянсу попри політику "відкритих дверей" НАТО.

Читайте також: Розчарування у НАТО. Чому емоції не мають знищувати майбутнє України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.