Пастка для опозиції: як влада у Польщі хоче покращити свій імідж на тлі війни в Україні

Аналітика коротко
Середа, 23 березня 2022, 13:15

У сусідній Польщі політичні сварки стихли одразу від початку російського вторгнення в Україну – правляча партія "Право і справедливість" ("ПіС") закликала опозицію забути розбіжності до кінця війни.

Проте крихке політичне перемир’я протрималося недовго, пише кандидат політичних наук, провідний фахівець Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка Станіслав Желіховський у статті Конфлікт у союзників: чому в Польщі забули про єдність і чим це загрожує.

21 березня на запрошення прем’єр-міністра Матеуша Моравецького лідери депутатських груп Польщі взяли участь обговоренні ситуації в Україні.

Втім, коли розпочалося засідання, до журналістів несподівано вийшов речник уряду Пьотр Мюллер й публічно оголосив про необхідність термінових змін до Конституції

Зокрема, про необхідність виключення з фінансових правил фінансування питань, що стосуються армії; можливість конфіскації активів російських олігархів та юридичних осіб у Польщі; введення додаткового оподаткування для суб’єктів, які продовжують свою господарську діяльність у Росії.

Проте, як виявилося, пропозиції не пройшли жодних консультацій в уряді. Більш того, як виявилося, деякі міністри дізналися про пропозицію Моравецького лише згодом, зі ЗМІ.

Зміна конституції потребує більшості у 2/3 голосів і в Сеймі, і в Сенаті, яких правляча партія не має. А відповідно – без допомоги опозиції тут не обійтися.

Опозицію насторожила несподівана ініціатива Моравецького. Там вважають, що все це можна зробити без змін до Конституції і вбачають в ініціативі пастку для себе.

Відмова опозиції вносити зміни в Конституцію може зіграти на руку владі.

Такий крок явно дасть правлячій партії можливості атакувати опозицію, звинувачуючи її у небажанні боротися із агресією Путіна. 

Наразі ситуація виглядає так, ніби польська влада вирішила скористатися ситуацією, щоб вбити одночасно двох "зайців".

По-перше, підняти свої електоральні позиції. А по-друге, змусити опозицію приставати на подібні ініціативи, значно урізавши можливість політичного маневрування.

Звісно, нова політична криза не піде на користь Польщі. Але ще більш небезпечна вона для України.

Докладніше - у статті Станіслава Желіховського Конфлікт у союзників: чому в Польщі забули про єдність і чим це загрожує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: