Прем’єр Косова: Сербія загрожує регіональній стабільності

Середа, 23 березня 2022, 11:08

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив про загрозу для балканського регіону з боку найближчого союзника Росії Сербії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Курті засудив вторгнення Росії в Україну та її дестабілізуючий підхід в інших сусідніх країнах, таких як Молдова та Грузія. Він попередив, що президент Сербії Александар Вучич є "кремлівською маріонеткою, яка наслідує Росію" у своєму підході до регіону.

"Радянський Союз перетворився на восьминога з Російською Федерацією в центрі та її щупальцями на Донбасі, Криму, Придністров’ї, Південній Осетії […] Колишня Югославія – це восьминіг із Сербією в центрі, сербським утворенням у Боснії, сербським політичним елементом в Чорногорії, який не визнає незалежність країни, і незаконними структурами на півночі Косова", – заявив Курті.

Прем’єр-міністр звернув увагу на політику Вучича щодо зміцнення відносин з Росією.

"Сербія хоче грошей Європи та російських озброєнь", – сказав він, також нагадавши про спільні військові навчання Росії-Сербії-Білорусі минулого року.

Він закликав ЄС і НАТО поставити пріоритет інтеграції його країни в обидві організації для підвищення регіональної стабільності.

Сербія відмовилася вводити санкції проти Росії, незважаючи на зобов’язання узгодити свою зовнішню політику та політику безпеки з політикою ЄС перед набуттям членства. Після тиску ЄС вона погодилася підписати резолюцію ООН, яка засуджує російську агресію проти України, але вдома Вучич применшував значення підпису і ніколи публічно не засуджував Росію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.