Радбез ООН відхилив проєкт резолюції РФ про гуманітарну ситуацію в Україні

Четвер, 24 березня 2022, 00:20

Рада Безпеки ООН не ухвалила внесений РФ проєкт резолюції  із закликом про тимчасове припинення вогню в Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", на підтримку резолюції проголосували лише РФ та Китай. Натомість 13 інших членів Ради безпеки ООН (Франція, Великобританія, США, Індія, Ірландія, Кенія, Мексика, Норвегія, Албанія, Бразилія, Габон, Гана, ОАЕ), утрималися.

В РФ переконують, що їхній проєкт резолюції майже нічим не відрізняється від попередніх, які Росією були ветовані.

Резолюція закликала до припинення вогню для евакуації мирних громадян. Також сторонам конфлікту пропонувалося заборонити  використовувати цивільну інфраструктуру для розміщення військових об'єктів, а також не встановлювати їх у густонаселених районах;

Також російський проєкт резолюції передбачав, що всі держави-учасниці Радбезу ООН мають профінансувати надання гуманітарної допомоги в Україні, а також регіональний план дій щодо біженців.

За словами посла США в ООН Лінди Томас-Грінфілд, резолюцією Росія вчергове намагається використати Раду Безпеки для "прикриття своїх жорстоких дій".

"Росія мала б нахабство висунути резолюцію з проханням до міжнародної спільноти вирішити людську кризу, яку сама Росія створила", – заявила дипломатка.

За її словами, в цій резолюції не згадується про роль Росії як єдиної причини цієї кризи: "Ми не будемо брати участь у цій грі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.