Шольц відкинув вимогу РФ платити за газ у рублях

П'ятниця, 25 березня 2022, 07:30

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер відкинув вимогу Росії, щоб ЄС і США платили за російський газ в рублях, стверджуючи, що більшість існуючих угод про закупівлю газу вимагають оплати в євро або доларах США.

Про це він заявив після саміту Групи семи, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Ми розглянули це, щоб спробувати отримати уявлення. Наразі ми дізналися, що скрізь існують фіксовані контракти, які включають валюту, в якій здійснюються платежі. І в більшості випадків там вказано євро чи долар... і це те, що має значення" - заявив Шольц.

Німеччина викликала особливу критику за те, що відкинула заклики ввести негайне ембарго на імпорт російського газу, нафти та вугілля, стверджуючи, що заборона матиме більш серйозний вплив на економіку Німеччини та ЄС, ніж на керівництво Росії.

Шольц також сказав, що G7, яку наразі очолює Німеччина за ротаційною системою головування — повторив у спільній заяві свій заклик до Росії негайно припинити всі воєнні дії. Група також погодилася ввести додаткові санкції у разі необхідності, але відмовилася запропонувати будь-які нові заходи в четвер.

"Ми погоджуємося зберігати санкції стільки, скільки буде необхідно, і контролювати їх ефективність", – сказав Шольц.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що, якщо Росія вимагатиме від європейських країн платити за постачання газу в рублях, ціна також має бути переглянута.

Нагадаємо, 23 березня президент Росії Владімір Путін доручив приймати оплату за поставлений "недружнім країнам" російський природний газ лише у рублях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: