Україна у Стамбулі запропонувала міжнародний договір про систему гарантій безпеки

Вівторок, 29 березня 2022, 15:27

Україна на переговорах у Стамбулі виступила з пропозицією про підписання нового міжнародного договору про гарантії безпеки.

Про це повідомив глава фракції "Слуга народу", член української делегації Давид Арахамія.

"Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який підписуватимуть усі гаранти безпеки, який ратифікуватимуть, щоб не повторювати помилку, що була колись у Будапештському меморандумі. Це виявився просто папірець, а ми навчені зараз уже дуже-дуже болюче. Ми хочемо, щоб це був дієвий міжнародний механізм конкретних гарантій безпеки для України", - заявив Арахамія.

Як заявив, колишній заступник міністра закордонних справ України, член української делегації Олександр Чалий, гарантії безпеки для України є можливим дипломатичним форматом завершення війни.
"Це можливість відновити дипломатичними засобами територіальну цілісність і безпеку України", - заявив дипломат.

За його словами, "ключова вимога - чіткі юридично зобов'язальні гарантії Україні, які за своїм змістом і формою мають бути аналогічними частині 5 статуту НАТО.

"Якщо Україна буде об'єктом будь-якої агресії, будь-якого військового нападу або операції, ми маємо право впродовж трьох днів вимагати міжнародних консультацій, і якщо впродовж трьох днів ці консультації не дали ніякого результату, країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу, зброю або навіть закрити повітряний простір", - сказав Чалий.

"Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, Україна буде в позиції зафіксувати свій статус фактично позаблокової та без'ядерної держави у формі постійного нейтралітету", - заявив він.

"Відповідно до цього, такими гарантіями, які фактично дорівнюють статті 5 НАТО, ми, як це вимагає сьогодні Конституція України, не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, а також не будемо розміщувати на нашій території військові контингенти, і ми не будемо вступати у військово-політичні союзи. Проведення військових навчань на нашій території буде мати місце за згоди країн-гарантів", - заявив Чалий.

Однак, за його словами, принципово важливим для України є відсутність заперечень у майбутньому договорі щодо вступу до ЄС, і країни-гаранти мають взяти на себе зобов'язання сприяти цим процесам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.