Парламент Косова просить уряд почати переговори про членство у НАТО

Четвер, 3 березня 2022, 16:19

Парламент Косова після вторгнення Росії в Україну схвалив резолюцію з проханням до уряду розпочати переговори про членство в НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Косово охороняється військами НАТО з 1999 року, коли закінчилася війна між етнічними албанцями та сербами, але країна з населенням 1,8 мільйона людей тепер хоче приєднатися до альянсу.

"Парламент Косова просить уряд у координації з міжнародними партнерами вжити всіх необхідних заходів для подання запиту на членство в НАТО, Європейському Союзі, Раді Європи та інших міжнародних організаціях", – йдеться в резолюції, підтриманій 94 голосами з 120.

Депутати від сербської меншини бойкотували сесію.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що його кабінет буде просити членство в НАТО, спершу приєднавшись до програми "Партнерство заради миру" - програми НАТО, яка заохочує двостороннє співробітництво з країнами, які не є членами.

Депутати, тримаючи в руках банери з українськими прапорами "Ми стоїмо з Україною", також проголосували за засудження вторгнення Росії в країну. Косово приєдналося до інших країн у введенні санкцій проти Москви.

Однак чотири члени НАТО – Румунія, Іспанія, Греція та Словаччина – не визнають декларацію незалежності Косова у 2008 році, що ускладнить його заявку на членство в альянсі.

Косово перебуває у процесі створення своєї армії, яка матиме 5000 регулярних солдатів і 3000 резервістів.

У середу уряд закликав своїх громадян у країні та за кордоном пожертвувати гроші на посилення сил безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.