У Німеччині розглядають націоналізацію "дочок" "Газпрому" та "Роснефті" - ЗМІ

Четвер, 31 березня 2022, 22:52

Влада Німеччини розглядає можливість націоналізації дочірніх компаній російських енергетичних компаній "Газпром" і "Роснефть".

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише німецьке ділове видання Handelsblatt із посиланням на джерела в уряді.

Міністр економіки Роберт Габек у середу закликав до першого етапу надзвичайного газового плану через побоювання з приводу припинення російських постачань. І тепер в урядових колах проробляють значно більш далекосяжні кроки. Наприклад, аналізується варіант експропріації та націоналізації німецьких "дочок" "Газпрому" та "Роснефті".

"Війна в Україні дозволила федеральному Міністерству економіки розробити плани, які були немислимі всього кілька тижнів тому", - зазначає видання.

Передумовою для таких обговорень, у яких також бере участь канцлер Олаф Шольц, є побоювання щодо безпеки постачання енергоносіїв до Німеччини.

Федеральний уряд хоче запобігти масовому порушенню енергопостачання у разі виникнення труднощів для цих компаній, які мають системне значення для Німеччини.

Компанія Gazprom Germania керує декількома великими підземними сховищами газу, а "Роснефть" є ключовим гравцем на ринках бензину, дизельного палива та гасу. Обидві компанії нині незамінні на енергетичному ринку Німеччини.

Раніше Кремль висунув ультиматум про те, що з квітня за поставки газу "недружнім країнам" потрібно буде розраховуватись виключно у рублях, а не в євро чи доларах. 

Німеччина і група G7 відкинули цей ультиматум у понеділок. 

Представник російського уряду відразу ж заявив, що у разі відсутності оплати за газ постачання буде припинено

Читайте аналітику на цю тему: Дерев'яні погрози: які наслідки матиме новий газовий ультиматум РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: