До Європи в турборежимі: як за рік забезпечити Україні членство у ЄС

Аналітика коротко
П'ятниця, 4 березня 2022, 12:06

В Україні йде жахлива війна. Війна, яку розпочав один скажений.

Про реальність прискореного членства в Євросоюзі для України пише прем'єр-міністр Литви у 1999-2000 та 2008-2012 роках Андрюс Кубілюс у колонці Членство в ЄС за рік: як зробити це можливим для України.

Президент України Володимир Зеленський підписав офіційне звернення до лідерів ЄС з проханням надати Україні статус члена Європейського Союзу.

Це перший крок до членства України в ЄС.

Прем'єр-міністри Словаччини та Румунії негайно оголосили, що Україна має якнайшвидше вступити до ЄС із застосуванням спеціальної прискореної процедури. Європарламент рекомендує керівним органам ЄС надати Україні статус кандидата на членство.

Єдиним питанням залишається, зазначає Кубілюс, чи зможе Євросоюз розробити таку спеціальну процедуру, яка би дозволила Україні вступити до ЄС вже цього року.

Андрюс Кубілюс нагадує, що вже були приклади, що підказують, як країна - не член ЄС може отримати членство менше ніж за рік. І прикладом слугує Східна Німеччина.

Після падіння Берлінської стіни 9 листопада 1989 року Східна Німеччина об'єдналася із Західною Німеччиною та стала членом Європейського Союзу. Не було ані затяжних перемовин щодо адаптації та приготування до членства, ані питань щодо правонаступництва та інших процедур, які чекали на нашу країну попереду.

Увесь процес прискореної інтеграції Східної Німеччини вдалося пройти завдяки спеціальній процедурі, затвердженій Європейською радою  28 квітня 1990 року, де зазначалося, що інтеграція Східної Німеччини до Євросоюзу буде відбуватися паралельно з об'єднанням із Західною Німеччиною, а також що ЄС бере на себе зобов'язання гарантувати плавний та гармонійний процес.

Настільки швидкий шлях інтеграції, звісно, був можливий завдяки декільком супутнім факторам: Радянський Союз розпадався, Німеччина возз'єднувалася, а інші держави Заходу бажали бачити Німеччину, що перетворилася на найпотужнішу країну Європи, інтегрованою та залученою до загальноєвропейських процесів, щоб уникнути будь-яких питань домінування у майбутньому.

Тому Європейський Союз може та знає, як розробляти та впроваджувати спеціальні програми з прискореної інтеграції, коли на це є політична воля. Автор колонки зазначає, що українці вибороли право на спеціальну процедуру ціною власної крові. Право розраховувати на політичну волю Євросоюзу. І все це можливо вже цього року. Звісно, як Україна буде інтегруватися до нормативно-правової системи ЄС за прискореною процедурою, залишається окремим питанням. Але це можливо, якщо є бажання.

Докладніше - у колонці колишнього прем’єра Литви Членство в ЄС за рік: як зробити це можливим для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: