Екс-генерал США та колишній спецпосланник щодо України висловились за безпольотну зону

П'ятниця, 4 березня 2022, 13:08

Генерал у відставці  повітряних сил США Філіп Брідлав та колишній спецпредставник США щодо України Курт Волкер опублікували спільну статтю, у якій закликають США посилити підтримку України.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у їхній статті, оприлюдненій на сайті аналітичного центру Center for European Policy Analysis.

Вони зазначають, що США цього року надали Україні допомогу вже майже на мільярд доларів, але того, що вже зроблено, недостатньо для тих масштабів викликів, що постали перед Україною.

"Потрібно більше допомоги, яка би доставлялася швидше, щоб допомогти Україні вижити протягом наступного тижня", - зазначають вони.

Брідлав і Волкер пропонують надати Україні через союзників НАТО МіГ-29 радянського виробництва, за необхідності профінансувавши це з коштів ЄС. "Союзники готові поділитися цією зброєю, українці вже вміють нею користуватися, і їм дуже потрібна більша перевага у повітрі", - зазначають вони.

Також вони рекомендують передати штурмовики А-10, які теж знайомі для частини українських пілотів.

Крім того, вони пропонують надати Україні потужніші системи для боротьби з повітряною загрозою, на додачу до вже наданих "Стінгерів".

"З гуманітарних міркувань потрібно створити безпольотну зону задля захисту цивільного населення від ударів з повітря. Ця зона має закривати Київ і захід України, але не поширюватися далі на схід, надто близько до кордонів з РФ. Безпольотна зона потребуватиме чіткої комунікації про те, що це робиться виключно з гуманітарними цілями і що літаки чи безпілотники США і НАТО не будуть залучатися проти російських сил, окрім самозахисту у разі атаки. Так само, вони не чіпатимуть російські літаки, якщо вони залишаються поза встановленою зоною. Керівництво повітряних сил РФ буде розуміти ці лінії", - зазначають Волкер і Брідлав.

Інші пропозиції — в реальному часі надавати Україні добуті американською розвідкою дані про наміри російської сторони, організувати спільно з іншими союзниками безпечний маршрут постачання наданої допомоги через Польщу в Україну.

Волкер і Брідлав наголошують, що зараз, коли плани "блискавичної війни" РФ не вдалися, все більше зростає ризик жорстоких заходів російських сил проти українців.

"Не треба чекати, поки на телеекранах з’являться нові жахливі кадри з жертвами серед цивільного населення. Народ України потребує нашої негайної підтримки, діяти потрібно вже зараз. Якщо допомогти Україні вижити наступний тиждень — з’явиться час, щоб Росія почала відчувати наслідки санкцій", - зазначають вони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.