Кулеба зустрівся з держсекретарем США на польському кордоні

доповнено
Субота, 5 березня 2022, 20:25

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся на польському кордоні з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Як пише "Європейська правда", про це він розповів на брифінгу увечері 5 березня.

Досі про поїздку Кулеби публічно не повідомлялося. В МЗС зазнають, що сторони під час зустрічі обговорили ефективність вже запроваджених санкцій для стримування російської агресії та подальші кроки у цьому напрямі. 

 

Доповнено. У розмові Дмитро Кулеба подякував США та іншим союзникам за рішучі кроки після нападу РФ та наголосив, що якщо партнери продовжать діяти рішуче і надавати необхідну Україні зброю, ціна перемоги буде нижчою для України.

Державний Блінкен, зазначає МЗС України, висловив захоплення тим, як Україна дає відсіч російській агресії.

"Сторони обговорили термінове посилення оборонних спроможностей України, зокрема у захисті неба від російської авіації та ракет, які бомблять житлові квартали міст і цивільних людей. Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен узгодили подальші кроки для посилення оборони України від варварських дій Росії в повітрі. Глави дипломатій обговорили способи забезпечення ефективності санкцій проти Росії та закриття будь-яких можливих шляхів їхнього обходу", - деталізують у комюніке української сторони.

Ентоні Блінкен повідомив, що США продовжать надавати Україні військову допомогу та розглядають можливості додаткового посилення її оборонних спроможностей.

"Путін зробив жахливу, жахливу помилку в багатьох сенсах. Він вважав, що України не існує як незалежної держави. Український народ нині щодня доводить прямо протилежне. Сила, рішучість та цілеспрямованість українців з підтримкою США та всього світу врешті-решт переможе. Я кажу це прямо. Я погоджуюся з міністром Кулебою, що питання у ціні перемоги. США налаштовані докласти максимум зусиль, щоб вона була якомога меншою", — цитують Ентоні Блінкена у комюніке МЗС України.

В МЗС нагадали, що Україна просить партнерів про новий пакет санкцій проти Росії і Дмитро Кулеба піднімав це питання на засіданні Раді міністрів закордонних справ ЄС, на якій були також Блінкен, глави МЗС Британії і Канади та генсек НАТО. 

Він закликав усі компанії припиняти співпрацю з Росією, а також повторив заклик до Заходу про допомогу Україні бойовими літаками, засобами протиповітряної оборони й запровадженням безпольотної зони - на що НАТО наразі не готовий піти. 

Як вже повідомлялося, 5 березня держсекретар США у рамках візиту до Польщі відвідав кордон з Україною та центр, де перебувають українці, що виїхали з рідних домівок через війну. 


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.