На що можуть розраховувати в Євросоюзі біженці з України

Аналітика коротко
Понеділок, 7 березня 2022, 15:00

4 березня Європейська комісія схвалила запуск механізму "тимчасового захисту" для громадян України, які залишають країну через російське вторгнення. Рішення має набути чинності найближчими днями.

Докладніше про цей механізм Євросоюзу – у статті експерта ГО "Європа без бар'єрів" Павла Кравчука Прихисток у ЄС: що варто знати про правила тимчасового захисту для українців.

"Тимчасовий захист" означає, що всі громадяни України, які залишили країну починаючи з 24 лютого, автоматично отримують у ЄС правовий статус, який дозволить жити в ЄС, мати право на працю, доступ до соціального забезпечення, медицини та освіти.

Цим механізмом зможуть скористатися громадяни України, які проживали в Україні і були вимушені залишити свої домівки через російське вторгнення 24 лютого.

Також можуть на тимчасовий захист мають право іноземці та особи без громадянства, які проживали в Україні на законних підставах не мають змоги повернутися в свою країну. 

Крім того, іноземці та особи без громадянства, які проживали в Україні на "довготерміновій основі", незалежно від того, чи можуть вони повернутися до рідної країни. Найімовірніше, доказом довготермінового проживання має бути посвідка на постійне проживання в Україні.

До того ж новим механізмом ЄС можуть скористатися члени родин усіх названих вище категорій. Хто є членом родини, визначається у кожній країні окремо.

В загальних рамках – це чоловік або дружина, неповнолітні діти, інші члени родини, які станом на 24 лютого жили разом і складали "сімейну одиницю" та перебувають у залежному стані від члена названих вище категорій. Неформальний шлюб (партнерство) також може враховуватися в країнах, де такі стосунки прирівняні до офіційного шлюбу.

Паралельно Європейський Союз суттєво спростив правила прикордонних перевірок, послабивши вимоги до прикордонного, митного та ветеринарного контролю. На практиці це означає, що в’їжджати в ЄС можна не тільки із закордонним біометричним паспортом, а й із іншими документами, що посвідчують особу.

Також можна брати з собою домашніх тварин, вже зараз фактично їх пропускають на більшості кордонів навіть без необхідних супровідних документів.

Загалом, запровадження механізму тимчасового захисту означає передусім, що громадянам України немає потреби звертатися із заявою про притулок одразу після перетину кордону. За даних обставин звернення про притулок буде радше заважати вільно пересуватися та шукати найкращі варіанти для тимчасового проживання.

Докладніше - у матеріалі Павла Кравчука Прихисток у ЄС: що варто знати про правила тимчасового захисту для українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: