"Ми не здамося, не програємо": Зеленський виступив із зверненням до парламенту Британії

Вівторок, 8 березня 2022, 19:36

Президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненням до депутатів парламенту Великої Британії та порівняв війну з Росією з британською боротьбою проти нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

Про це пише "Європейська правда".

"Ви не хотіли втрачати свою країну, коли нацисти хотіли захопити вашу країну. І вам довелося боротися за Британію ... У перший день о 4 ранку нас обстріляли крилатими ракетами, всі прокинулися, люди, діти, вся Україна, і з того часу ми не спимо, ми всі боремося за нашу країну", - сказав Зеленський.

Він розповів, що коли Росія зажадала скласти зброю, українці "продовжили битися", незважаючи на авіаудари. Зеленський додав, що по всій країні щоденно відбуваються постійні обстріли: "Це нас не зламало".

Президент подякував Британії за санкції, але сказав, що цього недостатньо, і закликав створити над Україною безпольотну зону.

Зеленський практично процитував Вінстона Черчілля, який у своїй знаменитій промові 1940 року сказав: "Ми боротимемося на пляжах".

"Ми продовжимо боротися за нашу землю, хоч би чого це коштувало. Ми боротимемося в лісах, на полях, на березі та на вулицях. Україна не здасться і ми не програємо", - сказав український президент

Британські журналісти зазначають, що Палата громад була переповнена під час виступу Зеленського. Це вперше іноземний лідер виступав перед депутатами у Палаті громад – зазвичай такі промови проходять у Вестмінстерському залі.

Також у парламенті була присутня більша частина уряду та тіньового кабінету. Посол України Вадим Пристайко також був запрошений.

Зеленський процитував Шекспіра депутатам, заявивши, що Україна дійшла висновку "бути" на відміну від "не бути".

Незадовго до виступу стало відомо, що уряд Великої Британії має намір припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.