Сербія планує купити турецькі безпілотники "Байрактар"

Понеділок, 11 квітня 2022, 07:33

Сербія підтвердила свій намір придбати турецькі бойові безпілотники Bayraktar TB2 для зміцнення оборони країни на тлі напруженості на Балканах та російського вторгнення в Україну.

Про це пише Daily Sabah, повідомляє "Європейська правда".

"Ми посилимо нашу авіацію. Ми також збільшимо кількість безпілотників", — заявив журналістам президент Сербії Александар Вучич після того, як сербські збройні сили завершили навчання під назвою "Вогненний щит-2022".

Вучич сказав, що під час їхніх переговорів минулого тижня він попросив президента Реджепа Таїпа Ердогана поставити Сербії БПЛА Bayraktar TB2.

"Два дні тому на зустрічі з президентом Туреччини Ердоганом я сказав, що ми хочемо купити Bayraktar у Туреччини, і Ердоган мені пообіцяв, що ми зможемо їх отримати", - сказав президент.

Перевірені в боях безпілотники вже довели свої можливості у Лівії, Сирії та нагірно-карабахському конфлікті. Туреччина також продала Києву кілька партій Bayraktar TB2, які зараз використовуються у війні проти Росії.

Вучич також підтвердив нещодавні повідомлення про те, що Сербія зацікавлена ​​у придбанні 12 французьких винищувачів Rafale.

"Ми вже рік ведемо переговори про купівлю 12 нових Rafale і ведемо переговори з іншою країною про купівлю 12 вживаних літаків", - сказав він.

Потенційне придбання літаків Rafale дозволить Сербії модернізувати парк своїх ВПС, що складається зі винищувачів МіГ-21 та МіГ-29 радянського виробництва, а також 30 старих югославських бойових літаків Soko J-22 Orao та Soko G-4 Super Galeb.

Раніше Вучич заявив, що його країна продовжить рухатись в ЄС, але при цьому зберігатиме "дружні відносини" з Росією.

Вучич 4 квітня набрав 59% голосів на президентських виборах і переміг відразу у першому турі.

Детальніше читайте у статті: "Маленький Путін": як зміниться курс Сербії після переформатування влади

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.