Як Росія може запалити конфлікт на Балканах і хто допомагає їй

Аналітика коротко
Середа, 13 квітня 2022, 13:00

У Західних Балканах вже відчувають дестабілізаційний вплив російської агресії проти України. 

Місяць тому Росія прямо погрожувала Боснії і Герцеговині "українським сценарієм" через наміри країни стати членом в НАТО.

Косову Росія напряму не погрожувала, але наполегливо згадує "косовське питання" за будь-якої нагоди. Основний меседж: Косово не має права на існування як самостійна держава.

Але як Росія може погрожувати Боснії і Герцеговині, Косову, загалом Західним Балканам силовим сценарієм, якщо у західнобалканських країн немає кордону з РФ і, відповідно, прямого військового вторгнення чекати не варто? Докладніше про ситуацію на Західних Балканах читайте у статті журналістки, редакторки порталу "Балканський оглядач" Наталі Іщенко "Конфлікти на аутсорсингу": навіщо РФ нова війна на Балканах.

У Західних Балканах Росія намагається реалізувати сценарій нової війни, залучаючи свого союзника, Сербію. Або взагалі – діяти руками сербів.

Треба зазначити, що союзницькі російсько-сербські відносини у військовому вимірі тривають щонайменше з 2013 року, коли Сербія почала офіційно співпрацювати з військовим блоком під проводом Москви – ОДКБ.

Додає песимізму щодо розвитку ситуації в регіоні і той факт, що Белград активно озброюється.

Сербський оборонний бюджет кілька років поспіль зростав у геометричній прогресії.

Сербське керівництво постійно каже про те, що Сербія не збирається ні на кого нападати і готується лише до оборони. Але якщо подивитися на структуру озброєння армії Сербії, то можна побачити, що це зброя наступального характеру.

Хоча в Белграді кажуть про нейтралітет і рівновіддаленість від Росії і НАТО, більшість військових закупівель пов’язані з РФ, а частина – з Китаєм.

Якщо згадати постійні спільні російсько-білорусько-сербські військові навчання, що регулярно проводилися до 24.02.2022, то, на думку експертів, сербська армія позиціонувала себе, не більше не менше, "як васальну силу російської армії".

Після повномасштабної агресії РФ проти України західні країни цілком серйозно сприйняли передбачення можливого загострення на Балканах.

Збільшено чисельність та підсилено бронетехнікою миротворчі підрозділи EUFOR в Боснії і Герцеговині. Для охолодження "гарячих голів" вперше за багато років у різних містах БіГ з’явилися озброєні патрулі миротворців, а БТРи EUFOR патрулюють вулиці в сербській частині БіГ, Республіці Сербській.

Місія Європейського Союзу в Косові (EULEX) подвоїла свій поліцейський контингент.

Миротворчі сили НАТО в Косові, KFOR, провели спільні навчання з EULEX, щоб перевірити рівень готовності до будь-яких надзвичайних ситуацій, що можуть загрожувати безпеці регіону. 

Є думка, що російське прагнення дестабілізувати Балкани має на меті втягнути Захід у глобальний торг, включивши до переліку суперечливих тем, окрім "українського питання", ще й балканське.

Для України це означає те, що дипломатичне вирішення російсько-українського конфлікту ускладнюється і глобалізується.

Докладніше - у статті Наталі Іщенко "Конфлікти на аутсорсингу": навіщо РФ нова війна на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.