Німеччина подумує над купівлею системи ПРО у США чи Ізраїлю

Субота, 2 квітня 2022, 08:47

Берлін розглядає можливість придбання системи протиракетної оборони в Ізраїлю або Сполучених Штатів для захисту від загроз, включаючи російські ракети "Іскандер" у Калінінграді.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Ракети "Іскандер" можуть досягти майже всієї західної Європи, і немає протиракетного щита для захисту від цієї загрози, заявив генеральний інспектор Бундесверу Еберхард Цорн.

"Ізраїльтяни та американці володіють такими системами. Якій з них ми віддаємо перевагу? Чи вдасться нам створити загальну (протиракетну) систему в НАТО? Це питання, на які ми маємо відповісти зараз", - сказав Цорн.

Він не вказав назви систем, але, швидше за все, мав на увазі Arrow 3, створений Israel Aerospace Industries (IAI) і американську систему THAAD виробництва Raytheon.

У 2018 році Росія заявила, що розмістила ракети "Іскандер" у своєму калінінградському окрузі. Мобільна балістична ракетна система "Іскандер" замінила радянську ракету "Скад", а дві її керовані ракети можуть нести як звичайні, так і ядерні боєголовки.

У знаковій промові через кілька днів після російського вторгнення в Україну 24 лютого канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін збільшить витрати на оборону до більш ніж 2% від свого ВВП, вкладаючи 100 мільярдів євро в оборонну сферу.

Цорн належить до групи високопоставлених чиновників, які консультуються з Шольцом щодо того, як витратити ці гроші.

"Поки що зрозуміло лише одне: у нас немає ні часу, ні грошей, щоб самостійно розробляти ці системи (протиракетної оборони), тому що відомо, що ракетна загроза вже існує", – сказав Цорн.

Говорячи про відсутність у Німеччини протиракетної оборони малої дальності, яку можна використовувати для захисту військ, які пересуваються або перебувають під загрозою під час розгортання, він сказав, що Берлін почав розглядати питання закупівлі таких систем.

Крім цього, до 2032 року Бундесверу доведеться інвестувати 20 мільярдів євро для поповнення своїх сховищ боєприпасів, додав Цорн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: