Послідовники Путіна: на що йде влада Угорщини задля перемоги на виборах

Аналітика коротко
Субота, 2 квітня 2022, 09:31

Вже 3 квітня в Угорщині відбудуться парламентські вибори. Через них відносини Будапешта з Києвом впали до найнижчого рівня.

Судячи зі звинувачень на адресу української влади у втручанні в перебіг угорських виборів, ці конфлікти можуть залишитися між двома країнами надовго, пише експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук у статті Угорщина проти України та ЄС: як вибори остаточно перетворили Орбана на союзника Росії.

За час перебування при владі прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан доклав чимало зусиль, аби зцементувати "владну вертикаль" і домогтися того, щоби за видимості вільного вибору його результати забезпечували виграш для "Фідес" – партії влади, що має нині **конституційну більшість у парламенті Угорщини.

Партія не соромиться вдаватися до відвертого популізму. На час передвиборчої кампанії було зафіксовано ціни на продукти першої необхідності (борошно, олію, молоко, курятину та свинину), комунальні платежі тощо.

Влада завчасно перекроїла виборчі округи так, щоб до них, окрім великих міст, де більш прихильні до опозиції, входила і сільська місцевість, яка традиційно голосує за партію влади.

Окрім того, "Фідес", по суті, легалізував "електоральний туризм", коли угорці з-за кордону можуть голосувати поштою або ж приїздити до Угорщини і голосувати, навіть не мешкаючи в окремих округах.

Для того щоб мобілізувати свого консервативного виборця, в один день з парламентськими виборами відбуватиметься й "анти-ЛГБТ" референдум.

А угорські медіа непропорційно висвітлюють передвиборчу кампанію.

Атака Росії на Україну 24 лютого також позначилась на електоральній кампанії в Угорщині.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відомий як друг Путіна. 

В умовах, коли світова спільнота об’єдналась у підтримці України, "Фідес" необхідно було нейтралізувати негатив, тож і тут політтехнологи партії влади вдалися до брудного креативу.

Невтручання Угорщини, блокування ембарго на російські енергоносії, заборону транзиту товарів воєнного призначення до України в Будапешті супроводжували наративом про "угорські національні інтереси", що полягають у тому, щоб не бути втягненими у війну і не дати цінам на комуналку зрости.

Угорщина, щоправда, прийняла значну частину українських біженців, але й тут не обійшлося без бруду.

Природно, що позиція Угорщини викликає відразу як у її сусідів, так і в Україні. У онлайн-зверненні до Віктора Орбана під час зустрічі очільників держав ЄС Володимир Зеленський прямо запитав угорського прем’єра, чи бачив він, що відбувається в українському Маріуполі.

Проте апеляція до моралі не стала запобіжником від подальшої експлуатації української теми в кампанії угорської партії влади. Там вже прямим текстом заявляють, що Україна намагається втрутитися у виборчий процес.

Провокації влади мали певний успіх: якщо ще місяць тому розрив між партією Орбана та опозицією скоротився до небезпечної відстані у пару відсотків, то тепер знову зріс до 10%.

Це дає Орбану істотні шанси на нову перемогу, але не гарантує її

Докладніше - у матеріалі Сергія Герасимчука Угорщина проти України та ЄС: як вибори остаточно перетворили Орбана на союзника Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: