Партія чинного прем’єра Словенії програла вибори

Понеділок, 25 квітня 2022, 09:28

Партія чинного прем’єр-міністра Словенії Янеза Янші програла парламентські вибори, опинившись на другому місці після "Руху за свободу".

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico.

За даними Національної виборчої комісії після обробки 99% протоколів, "Рух" отримав 33%, тоді як Словенська демократична партія Янші - 28%, а її головний коаліційний партнер Нова Словенія-Християнські демократи - 8%. 

"Рух за свободу" є новою партією - її створили на початку 2022 року. Політсилу очолює бізнесмен Роберт Голоб. На вибори вони йшли з гаслами за підвищення прозорості інституцій і захист довкілля.

З такими результатами переможці отримують 40 місць у парламенті. Соціал-демократи, яким дістається 7 місць, вже заявили, що готові формувати коаліцію з "Рухом". До них може приєднатися і Ліва партія. 

Деякі політологи вважають, що Янша спробує поставити під сумнів легітимність виборів - пригадуючи, що прем’єр підтримав Дональда Трампа з його заявами про нібито фальсифікації на виборах у США, коли той програв Джо Байдену. 

У кількох провладних виданнях з’явились кілька публікацій про нібито російське втручання у вибори. Європейська народна партія - група у Європарламенті, до якої входить і Янша - в офіційному Twitter зазначила, що стурбована "з приводу можливого російського втручання у словенські вибори, що явно є наслідком рішучою підтримки Словенією України". 

Янеза Яншу у свою чергу критикували за "відкат" від демократичних стандартів за два роки його перебування на посаді, вказуючи на тенденції у законодавстві, незалежності ЗМІ та прозорості роботи держустанов, і порівнювали Словенію з Угорщиною та Польщею. 

Прем’єр, захищаючись, просував ідею, що Словенія перебуває під атакою сил лівого спрямування та залишків комуністичних еліт. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: