Поразка друга України: хто стане новим прем’єром Словенії і як він ставиться до нашої держави

Аналітика коротко
Середа, 27 квітня 2022, 10:22

На парламентських виборах у Словенії партія прем’єра Янеза Янші, який одним із перших з початку повномасштабних бойових дій відвідав Київ, здобула лише друге місце без шансів сформувати коаліцію.

Про те, чи не означає це корекцію зовнішнього курсу Словенії, читайте в статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка та редакторки порталу "Балканський оглядач" Наталі Іщенко Скандальний друг України: чи збереже Словенія проукраїнську політику.

На парламентських виборах у Словенії, які проходили 24 квітня, партія Роберто Голоба "Рух Свобода" несподівано отримала на парламентських виборах 34,5%. Це більш ніж на 11 відсоткових пунктів більше партії чинного прем’єра – Словенської демократичної партії (23,5%). 

Показово, що опитування напередодні дня голосування, хоча й прогнозували перемогу "Руху Свобода", однак оцінювали розрив між лідерами лише в межах пари пунктів. А це давало партії прем’єра шанс на формування коаліції, залучивши до неї свого звичного партнера – християнських демократів.

Тепер такого шансу вже немає.

Роберт Голоб вже оголосив, що збирається лівоцентристську коаліцію із соціал-демократами та партією "Левіця". Альянсу з однією з цих сил буде достатньо для отримання більшості, проте Голоб прагне сформувати достатній запас голосів.

Соціал-демократи вже попередньо погодилися на коаліцію. Проте навіть як щось буде їм заважати, президент Словенії Борут Пахор вже оголосив, що надасть мандат на формування уряду саме лідеру партії-переможця.

Роберт Голоб повернувся в політику минулого року, після того, як уряд відмовився підтримати його кандидатуру на черговий термін керівництва державною енергокомпанією GEN-I. Висока платня, отримана у GEN-I, була одним із ключових інструментів критики Голоба.

До роботи у бізнесі Голоб мав досвід у політиці – двічі він був заступником голови різних партій і навіть ймовірним кандидатом на посаду прем’єра.

Розпочавши кампанію як радикальний ліберал Голоб обіцяв радикально переглянути зовнішній курс Словенії.

Щодо України Голоб заявляє, що продовжить курс Янші на підтримку Києва та накладення санкцій на РФ, проте "не збирається використовувати це заради політичного піару".

Останню заяву треба пояснити окремо. Підтримка Україна та протидія агресії РФ стала однією з ключових тем передвиборчої кампанії Янші.

На відміну від прем’єра, Голоб намагався не коментувати зовнішньополітичні теми, зосередившись на внутрішніх питаннях.

Ця стратегія виявилася вдалою, проте тепер майбутньому прем’єру доведеться визначатися і з цього питання.

Ймовірно, за нового уряду Словенія залишиться у колі друзів України і не стане гальмом для посилення санкцій проти РФ.

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка і Наталі Іщенко Скандальний друг України: чи збереже Словенія проукраїнську політику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.