У Данії дітей-біженців з України навчатимуть у школах українською мовою

Четвер, 28 квітня 2022, 15:14

Українські діти-біженці навчатимуться англійською та українською мовами у школах Данії, згідно з угодою, підтриманою переважною більшістю парламенту.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

З 20 квітня посвідку на проживання відповідно до спеціального закону отримали 5856 українців, у тому числі 2388 дітей до 18 років.

За словами уряду, угода спрямована на те, щоб надати дітям та молоді з України найкращі умови для інтеграції у данське суспільство без "відмови від своєї прихильності до української мови, культури та ідентичності".

"Тепер ми надаємо муніципалітетам надзвичайну гнучкість, яка може допомогти забезпечити максимально гарне життя українських дітей та молоді тут, у Данії", - заявила міністр у справах дітей та освіти Пернілле Розенкранц-Тейл.

Однак це рішення має бути лише тимчасовим, заявила представник Народно-соціалістичної партії з питань дітей та освіти Шарлотта Броман Мельбак. За її словами, українські діти мають "якнайшвидше" піти у звичайні класи, щоб не опинитися в ізоляції від данських дітей та вести нормальне життя.

Крім того, початковим школам тепер дозволено використовувати іноземні навчальні матеріали українською та англійською мовами, у тому числі матеріали Міністерства освіти України. Однак вони повинні продовжувати підтримувати викладання, яке можна порівняти з викладанням у данських початкових школах.

На думку Ліберальної партії, цей елемент угоди є важливим для того, щоб українські діти могли продовжувати навчатися в українській шкільній системі, навіть якщо вони тимчасово перебувають у Данії.

"Вчителі та вихователі, які втекли з України до Данії, виграють від цього, бо вони можуть бути частиною освітнього процесу — навіть якщо вони не говорять данською", — сказала представниця Ліберальної партії з питань дітей та освіти Еллен Тране Норбі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.