ЄС наступного тижня почне поетапне введення ембарго на нафту з РФ – NYT

П'ятниця, 29 квітня 2022, 22:22

 Країни Європейського Союзу планують наступного тижня схвалити  поетапне ембарго на російську нафту.

Як повідомляє "Європейська правда", про це, посилаючись на джерела в Єврокомісії та серед європейських дипломатів, пише The New York Times.

Як зазначається, країнам ЄС знадобилося декілька тижнів, щоб узгодити параметри нових санкцій. The New York Times зазначає -  інтенсивні переговори триватимуть і у нинішні вихідні, перш ніж Європейська комісія, винесе остаточну пропозицію на папері для схвалення послів ЄС. 

Посли зустрінуться в середу і планують до кінця наступного тижня остаточно схвалити шостий санкційний пакет проти РФ.

Нафтове ембарго стане найбільшим і найважливішим новим кроком у шостому пакеті санкцій ЄС. Він також включатиме санкції проти Сбербанку РФ, а також проти "низки високопоставлених росіян".

Прогрес у питанні санкцій став можливим завдяки зміні позиції Німеччини – за останні тижні їй вдалося зменшити частку російської нафти з третини до 12%, зробивши повне ембарго "керованим".

"Проблема, яка лише кілька тижнів тому здавалася дуже великою для Німеччини, стала набагато меншою", – заявив віцеканцлер Роберт Габек.

 Попри це, як зазначає видання, нафтові санкції проти РФ будуть вводитися поетапно. На першому етапі вони стосуватимуться нафти, що транспортується танкерами. В свою чергу, обмеження проти трубопровідної нафти можуть запрацювати лише за декілька місяців.

Крім того, ймовірно, що в обох випадках, ЄС дозволить своїм компаніям завершити діючи контракти з російськими нафтовими компаніями.

Нагадаємо, що тиждень тому в інтерв’ю ЄвроПравді радниця міністра енергетики Лана Зеркаль розповіла про вимогу України розпочати нафтові санкції "введенням попереднього ембарго на російську нафту і нафтопродукти, які надходять морськими шляхами".

"Це було б сильним психологічно виваженим кроком, який не нашкодив би європейцям, але одночасно показав би РФ, що Європа має дійсно серйозні наміри і готова до наступних кроків.

Якщо не буде офіційного ембарго на так звану нафту, яка надходить морськими шляхами, то це означатиме, що в Європі продовжується дискусія щодо взагалі можливості таких санкцій",- додала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: