Сербія вперше показала куплені у Китаю системи ППО, аналогічні російським С-300

фото
Субота, 30 квітня 2022, 18:54

Сербія продемонструвала свої нові зенітно-ракетні комплекси китайського виробництва та іншу військову техніку, закуплену як у Росії, так і на Заході.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Представників громадськості та ЗМІ було запрошено на показ на військовому аеродромі Батайниця недалеко від Белграда, де китайські та французькі системи стояли поруч із вертольотами Airbus, безпілотниками з китайським озброєнням та російськими винищувачами МіГ-29.

Російський комплекс
Російський комплекс "Панцирь-С1" (зліва) та китайська система ППО FK-3

Китайська система ППО FK-3, аналогічна російській С-300 або американській системі Patriot, була закуплена Белградом у 2019 році та поставлена ​​раніше цього місяця.

В даний час Сербія є єдиною європейською країною, що експлуатує китайський ракетний комплекс та бойові безпілотники CH-92A.

Президент Александар Вучич оглянув суботню виставку у супроводі воєначальників та подивився на польоти відремонтованих літаків МіГ-29, подарованих Росією у 2017 році.

"Ми збираємося значно посилити нашу винищувальну авіацію… Сербія — нейтральна країна, і Сербія має знайти рішення, які б їй дозволили зберегти своє небо і свою державу", - сказав Вучич на пресконференції.

Постачання ракетної системи FK-3 спонукало кілька західних країн, у тому числі Німеччину, попередити Белград, що вони очікують, що балканська країна узгоджуватиме свою зовнішню політику з ЄС, якщо захоче стати членом блоку.

Бєлград тричі голосував проти Росії в ООН, але не став вводити проти неї санкції.

Збройні сили Сербії частково базуються на колишніх радянських технологіях, і Росія одна із їхніх основних постачальників. Белград також залежить від постачання природного газу та нафти з Росії.

Вучич сказав, що Сербія розраховує купити у Франції 12 багатоцільових винищувачів Rafale до кінця року або початку наступного року. За його словами, Сербія також веде переговори щодо купівлі 12 винищувачів Typhoon у Великобританії.

Читайте також - Випробовування Україною: як Сербія втрачає шанс на членство у ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.