Як змінюється Німеччина через війну Росії проти України

коротко
Понеділок, 4 квітня 2022, 09:44

Марілуїзе Бек – колишня депутатка німецького Бундестагу, але водночас – одна з найбільш досвідчених його представниць. Коли вона пішла на "політичну пенсію" та заснувала експертний центр  Zentrum Liberale Moderne.

Минулого тижня вона приїхала у Київ разом із співкерівниками цього центру, ставши першою німецькою делегацією, що приїхала до столиці охопленої війною України. 

Редактор ЄвроПравди Сергій Сидоренко поговорив з нею про зміну ставлення німців до України та про шанси нападу Росії на держави НАТО. Вона вважає цю перспективу дуже реальною.

Найголовніше з інтерв'ю можна подивитися у відео на каналі ЄвроПравди, а також почитати у матеріалі "У Німеччині є розуміння, що Україна буде в ЄС, але це обійдеться дорого". Інтерв'ю Марілуїзе Бек.

Про що говорила Марілуїзе Бек:  

"Є серйозна дискусія в уряді та офісі Канцлера про нафтогазове ембарго. Тиск всередині Німеччини, від медіа та суспільства – дуже сильний. Кажуть про те, що ми можемо цим фінансувати путінську війну. І при цьому є хвилювання, що оскільки ми – з власної вини! – неймовірно залежні від російського газу, то це призведе до падіння нашої промисловості".

"Зараз Німеччина змінюється. Тривають навіть постачання зброї в Україну – хоча Берлін раніше підкреслено відмовлявся це робити. Але я все одно вважаю ми можемо зробити більше, що уряд Німеччини має зробити більше".

Щодо членства в Євросоюзі. "Дебати про членство в ЄС – вони точаться про "швидку процедуру", якої у вас наразі немає. Надання статусу кандидата – це тривала бюрократична процедура. Німеччина і Франція проти того, щоби оголосити: ми ухвалили політичне рішення, віднині ви є державою-кандидатом.

Але вони погодилися, що ви маєте йти до членства за нормальною процедурою"

"На політичному рівні є також розуміння, що Україна буде новим членом ЄС, який обійдеться дорого".

Щодо прагнень Путіна. "Проблемою є те, що дуже багато і звичайних людей, і політиків у нас досі не зрозуміли, що ви воюєте за нашу свободу. Вони вірять, що Путін хоче повернути Україну, і на цьому все".

"Я очікую, що Путін спробує відрізати держави Балтії. Перешийок (між Калінінградською областю та Білоруссю - ЄП), де проходить кордон Польщі та Литви – це всього 60 кілометрів. І коли це станеться – ми знову постанемо перед тим самим питання, яке стоїть зараз".

"І хоча це буде нападом на державу НАТО, і має бути задіяна стаття 5. Нам треба буде діяти. Але я не знаю, якою буде відповідь німців навіть у цьому разі".

"Якщо він забере Україну, то встановить тут режим на кшталт того, що він встановив на Донбасі та того, що є в Росії – тобто тоталітарного. Щоби втримати вашу країну, йому просто доведеться бути дуже тоталітарним, бо у вас живуть люди, які відчули запах свободи! Тому йому треба буде тримати вашу державу під величезним чоботом, під військовою владою. На кшталт того, що робить Кадиров у Чечні".

"Я думаю, що Путін прагне відновити російську імперію".

Повна текстова версія інтерв’ю "У Німеччині є розуміння, що Україна буде в ЄС, але це обійдеться дорого". Інтерв'ю Марілуїзе Бек. Також можете подивитися відео на нашому Youtube-каналі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: