У Литві меморіал євреям вдруге осквернили символами військ РФ

Вівторок, 5 квітня 2022, 10:26

Меморіал у Панеряй в передмісті Вільнюса, де в роки Другої світової війни нацисти вбили тисячі людей, переважно євреїв, вдруге осквернили невідомі.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у матеріалі Delfi.

"2 квітня надійшло повідомлення, що вночі на деяких пам'ятниках меморіалу були намальовані літери V і Z, це повідомлення додано до вже досудового розслідування", - розповіла BNS у понеділок представник зі зв'язків з громадськістю Комісаріату поліції Вільнюського повіту Юлія Самороковська. 

У Сербії намалювали символ "Z" на пам'ятнику Тарасу Шевченку

Минулої п'ятниці повідомлялося, що символами російської війни Z та V були осквернені меморіальні пам'ятники в Панеряй, розпочато досудове розслідування щодо порушення громадського порядку.

Однак, представники Єврейської громади Литви кажуть, що меморіал осквернили знову, тому що після першого акту вандалізму літери були змиті.

"За нашими даними, це новий випадок, після першого інциденту, про який стало відомо у п'ятницю, представники нашої громади поїхали туди і всі ці страшні символи були змиті", - сказала представниця громади Рута Рібінскайте. 

За її словами, у неділю ввечері на аккаунт Єврейської громади Литви у Facebook надійшло повідомлення з фотографіями, що день тому між п'ятою та шостою годинами вечора на пам'ятниках меморіалу знову було помічено символи V та Z.

Кулеба закликає повсюдно криміналізувати символ ‘Z’ як знак підтримки агресивної війни РФ

"Ми теж думали, що, може, це колишній зафіксований випадок, зателефонували свідками, вони надіслали знімки екрану, що це було зафіксовано вчора о 17:41, проінформували поліцію, було зареєстровано нову подію", - розповіла у понеділок Рібінскайте. 

Панеряй - місце наймасовіших вбивств, організованих та здійснених нацистами та їх поплічниками у Литві. У 1941-1944 роках у Панеряй було вбито 50-70 тисяч осіб, більшість із яких були євреями з Вільнюса та Вільнюського регіону. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: