Фінляндія уточнить наступні кроки щодо вступу в НАТО протягом кількох тижнів

П'ятниця, 8 квітня 2022, 08:59

Фінляндія уточнить наступні кроки щодо можливого рішення про вступ до НАТО у найближчі тижні.

Про це заявив журналістам міністр закордонних справ Пекка Хаавісто після участі у зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі у четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Фінляндія, держава-член Європейського Союзу, має спільний кордон із Росією протяжністю 1300 км. Хаавісто сказав, що російське вторгнення показало, що Росія готова піти на все більший ризик у своїх військових операціях, може швидко мобілізувати понад 100 тисяч солдатів проти сусідньої країни і більш відкрито, ніж раніше, обговорювала можливість застосування своєї ядерної та біологічної зброї.

91% фінських офіцерів підтримують членство у НАТО – опитування

"Ми підійшли до ситуації, в якій нам може знадобитися співпраця", - сказав Хаавісто, маючи на увазі НАТО.

Він додав, що країни-члени НАТО запропонували Фінляндії допомогу у забезпеченні безпеки у процесі подання заявки, і сказав, що, за їх оцінками, розгляд заявки триватиме від чотирьох місяців до одного року.

"У червні у Мадриді відбудеться важливий саміт НАТО. Звичайно, НАТО цікавиться, чи подадуть Фінляндія і, можливо, Швеція свої заявки на членство, - сказав Хаавісто.

Він зазначив, що наступного тижня уряд надасть фінському парламенту звіт про те, як рішення Росії про напад на Україну змінило безпеку Фінляндії. 

Він додав, що уряд готовий швидко запропонувати вступити до НАТО, якщо буде достатня підтримка парламенту.

Фінляндія збільшує фінансування на оборону

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо очікує, що найближчим часом у парламенті буде більшість на підтримку подачі заявки країни на членство в НАТО. 

Нагадаємо, на тлі війни в Україні підтримка членства Фінляндії різко зросла, а цільова група на чолі з міністром закордонних справ вивчає шляхи зміцнення національної безпеки, включаючи можливе членство в НАТО.

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що будь-яке рішення про членство країни в НАТО має бути прийняте швидко і найкраще - цієї весни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.